A keceli származású Farkas Fecó több Magyar Bajnokságot és Diákolimpiát is megnyert már.  Fiatalon, 15 éves korában sikerült megszereznie a fekete öv első dan-t, mégis a tavaly októberben Rómában megrendezett Jiu Jitsu Európa Bajnokságon elnyert ezüstérmére a legbüszkébb. 

-Hirdetés-

A kezdetekről, mestereiről, a karatéhoz fűződő viszonyáról, a karate  jellemformáló szerepéről és még sok minden másról beszélgettünk a 17 éves fiúval. 

Mióta karatézol?  Hogyan ismerkedtél meg ezzel a sportággal?

2007-ben, 4 éves koromban ismerkedtem meg a sporttal, édesapám által. A családban először apukám kezdett el karatézni járni, azután szépen lassan mindannyian csatlakoztunk. Az elején még anyával kézen fogva edzettem.

Vancsik Nándorral

Kik a mestereid, tanítóid?

Vancsik Nándor 3 danos sensei a mesterem, akinek nagyon sokat köszönhetek. Kyokoshin karatéval kezdtem, majd 2014-ben Fekete Sándor a Brazil Jiu Jitsu világába vezette be a csapatot, és azóta is vezetget minket az úton. Mostanában a Kyokushin Karate mellett többféle stílussal is ismerkedünk, mint például: MMA, K-1, Box, Birkó, Brazil Jiu Jitsu.

Milyen út vezetett a fekete övig? 

11 év munkája, azaz 15 évesen sikerült megszereznem a fekete öv első dan-t. Mindez  nagyon sok edzéssel és lemondással jár, de szeretem ezt csinálni. Főbb mérföldkőként az első gálán való szereplésemet és az első világversenyemet emelném ki.  

Hogy érzed, milyen hatással van a küzdősport a személyiségedre? Téged személy szerint miben változtatott meg?

Őszintén, nem emlékszem arra amikor még nem jártam edzésre, így nem tudom miben változtatott meg, de az biztos hogy, egyfajta fegyelmet, önbizalmat és kitartást ad ez a sport.

Milyen gyakran jársz edzésekre/versenyekre?

Tekintsünk el a mostani vírushelyzettől. Általában heti 5 edzésem van, versenyfelkészülésben hetente 7-et edzek. Verseny általában havonta egyszer szokott lenni. Ezalatt a Global Grapplinget értem ahol, egy nap kb. 10 mérkőzés van, és évente körülbelül 2 gála (itt 1 mérkőzés van).

Milyen eredményeid vannak? Melyikre vagy a legbüszkébb?

Több Magyar Bajnokságot és Diák Olimpiát sikerült már megnyernem, de a legbüszkébb a tavaly októberben Rómában megrendezett Jiu Jitsu Európa Bajnokságon megszerzett ezüst éremre vagyok.

Mik a jövőbeli céljaid?

Szeretnék a sporttal foglalkozni felnőttként is, de mivel bármikor közbeszólhat egy komolyabb sérülés is, ezért mindenképpen szeretnék továbbtanulni. Érettségi után elsősorban a gépjármű-mechatronikai technikus szakmát szeretném majd elsajátítani. 

Kinek ajánlanád ezt a sportot?

Kicsiknek-nagyoknak, fiataloknak-idősebbeknek egyaránt ajánlom. Mindenkinek, aki csak mozogni szeretne akár hetente egyszer-kétszer, és annak, aki önvédelmet szeretne tanulni, hogy biztonságban érezhesse magát, illetve annak is, aki profi sportolóvá szeretne válni.

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (7 db kép)
MEGOSZTÁS