A Kiskőrösi „Gondűző” Borlovagrend kibővült szakmai bizottsága által legjobbnak ítélt borok közül a csúcsbizottság választotta ki, melyik három bor érdemesül ebben az évben a „Kiskőrös Város Bora 2021.” kitüntető címre.

 

-Hirdetés-

A szervezők képviseletében a csúcsbizottság tagjai: Domonyi László polgármester (Kiskőrös Város Önkormányzata) Kelemen Pál elnök (Kiskőrös Város Hegyközsége), valamint Béleczki Mihály nagymester (Kiskőrösi “Gondűző” Borlovagrend) voltak.

18 remek bort neveztek be a borászatok. A bírálók között: Béleczki Mihály, Filus János, Kunföldi Pál, Kelemen Pál

A bírálatot követően a következő eredmény született:

„Kiskőrös Város Bora” 2021-ben

Fehérbor kategóriában: Vass Bor Kft. – Irsai Olivér (2020)

Rozébor kategóriában: Vass Bor Kft. – Cabernet Sauvignon (2020)

Vörösbor kategóriában: Szentpéteri Borpince – Kékfrankos (2018)

 

– „Kiskőrös Város Bora” címre mindazok nevezhetik boraikat, akik a kiskőrösi térségben termelik meg a szőlőt, itt van a borászatuk is, valamint jó minőségű bort tudnak készíteni – nyilatkozta Béleczki MihályÉvek óta az a tapasztalatom, hogy rendkívül jó minőségű borai vannak a térségi borászatoknak, bortermelőknek. Sajnos ebben az évben elmaradtak a pandémiás helyzet miatt a borversenyek, de összességében megállapítható, hogy a 2020-as szőlőtermés minden tekintetben kiváló volt. Különösen a fehér illatos fajták nagyon szépek. A rozéborok is jól sikerültek, még most május közepén is megmaradtak a savak. A vörösborok nagyon gyorsan fejlődtek, a tavalyi borok is már megmutatják szépségüket, annak ellenére, hogy a vörösboroknál egy-két év jót tesz a bor minőségének, érettebbek, testesebbek lesznek. A terméskorlátozás ebben az évben megmutatta, hogy a bor minősége megemelkedik. Ez tükröződik az eladási árban is – tette hozzá. 

Domonyi László, Kiss György, Kissné Tóth Mária

Nagyon fontosnak tartom „Kiskőrös Város Bora” évenkénti kiválasztását és örülök, hogy a borlovagrend nagymestere arra inspirált bennünket, hogy ezt ebben az évben is tegyük meg. A pandémiás helyzet a borok bírálatára szűk lehetőséget adott, de a Szentpéteri Pincészet szabadtéri teraszán minden járványügyi előírást be tudtunk tartani.  Előkóstolás, előszűrés nem volt, a beadott borokat a kibővített szakmai bizottság bírálta. A város borainak mindig üzenete van. A járvány leszálló ágban van, reményeink szerint nemsokára lehetőségünk lesz a baráti települések, testvérvárosaink delegációival, valamint az országos vezetőkkel találkozni, akiket hagyományainkhoz hűen megajándékozunk városunk boraival. Elkészült a Kiskőrösi Gazdakör szervezésében „Kiskőrös Város Szalámija” is, így teljes a ránk jellemző gasztronómiai ajándékcsomag. Mindig is mondom, hogy ahová megyek vendégségbe, látogatóba, igazi kiskőrösi ízeket viszek ajándékba – mesélte Domonyi László.  

Kiemelt képen (balról-jobbra): Domonyi László polgármester (Kiskőrös Város Önkormányzata) Kelemen Pál elnök (Kiskőrös Város Hegyközsége), valamint Béleczki Mihály nagymester (Kiskőrösi “Gondűző” Borlovagrend)

Írta és a képeket készítette: Boda Zsuzsa 

 

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (12 db kép)
MEGOSZTÁS