2022. november 9-én, szerdán este lezárult az idei őszi színházi évad Kiskőrösön, amit a Kiskőrös Kultúrájáért Egyesület szervezett. A három darabból álló sorozatról és annak tapasztalatairól Szedmák Tamás számolt be hírportálunknak.

Az előadásokat eredetileg az előző évekre tervezték, de a koronavírus-járvány miatt nem volt lehetőség színházi előadások megtartására, kiváltképp a beltéri eseményekre. Így ezek megrendezésére 2022. szeptemberében, októberében és novemberében került sor. A Kiskőrös Kultúrájáért Egyesület a Városi Civil Alapból nyert támogatást a színházi évadra, amit az emelkedő árak miatt végül ki kellett egészíteniük, hiszen a jegyárakból befolyt összeg sem fedezte a költségeket.

-Hirdetés-

A kiskőrösi Petőfi Sándor Művelődési Központ már évtizedek óta szervez nagy sikerrel telt házas színházi előadásokat, ami azt mutatja, hogy igény van az ilyen kulturális szórakozásra városunkban. Az emberek nézőtérre való visszacsábítása érdekében a már jól ismert és sokak által preferált, klasszikusnak mondható operett darabok kerültek a repertoárba. A Magyar Zenés Színház előadásában szeptember 2-án (a XXVIII. Kiskőrösi Szüreti és Szlovák Nemzetiségi Napokon) szabadtéren a Marica grófnőt, október 14-én (a Petőfi Ünnepi hétvégén) a Mária főhadnagyot, és november 09-én a Víg özvegy című darabot tekinthette meg a helyi közönség.

A színészek és a produkcióban résztvevők hálás szívvel gondolnak a nagy létszámú kiskőrösi közönségre, akiknek öröm volt játszani.

A 2020. február 15-i hétvégére kétnapos ünnepi rendezvénysorozatot terveztek a szervezők, ahol az Ismerős Arcok koncert mellett a Mária főhadnagy című darab kapta volna a másik főszerepet, melynek helyszíne a Városi Sportcsarnok lett volna, ezt azonban a pandémia miatt bevezetett korlátozások megakadályozták.

A mostani tapasztalatok azt mutatják, hogy szerencsére az érdeklődés még megvan, a színdarabokat telt házas nézőtér várta, de sokkal óvatosabbak a lakosok a jegyvásárlás tekintetében, mint korábban. Míg a Covid-járvány előtt napok alatt elfogytak a színházi jegyek, addig most az érdeklődők kivártak az utolsó napokig, és az előadás időpontjára fogytak csak el a jegyek.

Szedmák Tamás hozzátette, hogy olyan szinten megemelkedtek a színházi produkciók és a hozzá tartozó egyéb (hangosítás, berendezés, előkészületek…) költségek, hogy a jövőben a jelenlegi jegyárakat biztosan nem tudnák tartani. Hogy lesz-e a közeljövőben hasonló színházi előadás Kiskőrösön? Meglátjuk, hogy 2023-ban milyen árak és lehetőségek lesznek egy ilyen kulturális program megszervezéséhez – mondta.

A közreműködésért, a jegyek értékesítéséért és a helyszínek biztosításáért köszönet illeti a Petőfi Sándor Művelődési Központ, a Tourinform Iroda és a Kőrösszolg Nonprofit Kft. dolgozóit, valamint a közönségnek is ez úton szeretnék megköszönni a szervezők, hogy részt vettek az eseményeken.

Képek: VIRA.HU archív / a fotók a Marica grófnő és a Mária főhadnagy előadásán készültek

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (45 db kép)
MEGOSZTÁS