esemény betöltése

« Az összes esemény

  • Ez az event elmúlt.

Mendelssohnék karanténban – Bősze Ádám előadása

2022-06-18 19:30 - 20:30

A Múzeum Café előadás-sorozat következő állomásához június 18-án, szombaton 19.30-kor érkezünk. Az előadó Bősze Ádám zenetörténész, a Bartók Rádió műsorvezetője.

Idézet a jegy.hu internetes oldalról:
“Bőszét receptre kellene felírni…: ha ilyen emberek tanítanák a gimnazista zenetörténetet, akkor talán a ballagó diákoknak több is megmaradna, mint az a megalázó pillanat, amikor mutáló hangon kellett énekelni az Ómagyar Mária-siralmat – jegyre…” Kovács Dániel – momkult.hu

A történelem időnként ismétli önmagát, csak a kulisszák változnak. 1830 tavaszán a Mendelssohn-gyerekek, Felix, Rebecka és Paul karanténba kerültek. Rebecka ugyanis elkapta a kanyarójárványt, nem sokkal később pedig öccse, Paul és bátyja, Felix is megfertőződött.

A család orvosa szigorú elkülönítést rendelt el, amire volt is lehetőség, hiszen a berlini házukban könnyedén elfértek mindannyian. Egy másik lakrészben, de velük lakott az akkor várandós Fanny és férje is.

A kényszerű bezártság, akárcsak napjainkban, sok különös, érdekes helyzetet teremtett. A fiatalok főként levélben kommunikáltak; de nemcsak írtak: zenét szereztek, rajzoltak is egymásnak.

Az ekkor született, a mai körülményekre is emlékeztető szövegekből állította össze legfrissebb előadását a Bartók rádió népszerű műsorvezetője, Bősze Ádám.

Az ország „komolyzenei antikváriusa”, televíziós műsorok kedvelt moderátora számos zenetörténeti előadással és sorozattal jelentkezett az elmúlt évek alatt, műfajteremtő klasszikus zenei stand-up comedy-je bejárta az országot.

A már védjegyének számító elegáns stílusát jóízű humorral ötvözve nyújt fesztelen hangvételű, de ismeretekben gazdag, szórakoztató programot a zeneszerető közönség számára.”

Minden érdeklődőt nagy szeretettel várunk!!

Részletek

Dátum:
2022-06-18
Időpont:
19:30 - 20:30

Helyszín

Városi Múzeum
Szabadság tér 15.
Kecel,
+ Google Térkép