Újra nyitva a kalocsai vasútállomás! – Tíz éve szűnt meg a Kiskőrös-Kalocsa vasúti szárnyvonal

Közel tíz éve, 2007 márciusában szűnt meg a vasúti forgalom a Kiskőrös-Kalocsa vasúti szárnyvonalon. Azóta a teherforgalom ugyan a foktői növényolajgyár kiszolgálása miatt 2011-ben újraindult, sőt a gyárhoz új iparvágány is épült, a szebb napokat is látott kalocsai vasútállomás épületet továbbra is kerítés zárta el a kíváncsi szemek elől. Ezt a zárást idén nyáron szüntették meg, de a híres, pingált épületbe ezt követően sem lehetett bemenni. Október 26-án végre újabb mérföldkőhöz érkezett az állomás 1881-ig visszanyúló története.

-Hirdetés-

20061121-121436-fb48-1

Februártól októberig

Dr. Bálint József kalocsai polgármester ez év februárjában jelentette be, hogy előrehaladott tárgyalásokat folytat a Magyar Államvasutak Zrt. (MÁV) területi igazgatójával Mondi Miklóssal, valamint a vasúti szakasz üzemeltetőjének vezetőjével, Németh Nándorral a kalocsai vasútállomás épületének funkcióbővítés utáni, turisztikai nyilvánosság előtti újranyitásáról.

img_4189

Az együttműködés részleteiről aztán júniusban tárgyalt az önkormányzati képviselő-testület, amely megszavazta, hogy a MÁV felé fizetendő 5000 forintos bérleti díj és 15000 forint kezelési költség-hozzájárulás ellenében a város megnyitja az objektumot.
A megállapodás értelmében a kalocsai önkormányzat vállalta a vasútállomás környékének rendben tartását, amely feladatot a Parkgondozó végzi, míg a MÁV vállalta az őrzés-védés feladatát és kapcsolódó programelemként egy vasúttörténeti kiállítás berendezését.

img_4185

A nyilvánosság most már saját szemével is láthatja a szerződés eredményét. Az újranyitás pillanatain sok érdeklődő osztozott a protokoll résztvevőkkel, köztük Szvétek Antalné, aki édesanyjával, Vén Lajosnéval maga is részt vett az épületbelső 1983-85 közötti renoválásában, valamint Viczay Lajos, akinek fotói immár a váróteremben is őriznek és megmutatnak egy-egy pillanatot a vasútállomás egykori mozgalmas hétköznapjaiból.

A megnyitón Bálint József mindenekelőtt leszögezte: a személyszállítást nem indították újra.

A polgármester a pályaudvar történetét [lásd keretes írásunkat – a Szerk.] ismertette a megjelentekkel, név szerint is megemlítve a 30 évvel ezelőtti felújításban összefogó környékbeli parasztokat és parasztasszonyokat, majd köszönetet mondott az újranyitásban kulcsfontosságú szerepet betöltő személyek munkájáért.

img_4200

Sihuhuhu, sihuhuhu, sihuhuhu

Nagy Józsefnek, a Vasúttörténeti Alapítvány titkárának sikerült egy komplett vasútállomás hangjait megidéznie, a résztvevők legnagyobb tetszésére síppal, zakatoló miniatűr mozdonnyal érkezett az eseményre. Emellett persze szólt a kiállítás létrejöttét segítő alapítvány célkitűzéséről [a vasúti történelem tárgyi eszközeinek, emlékeinek felkutatása, összegyűjtése, megőrzése, ápolása, kiállításokon történő bemutatása], valamint elmondta, hogy az archív anyagok, köztük az állomás eredeti terveinek kiállításában a Viski Király Múzeum szakemberei is közreműködtek.

A vasúti szakaszt üzemeltető DB Cargo Hungária Kft. nevében Gaál József, a Magyar Államvasutak Zrt.
képviseletében Mondi Miklós is örömét fejezte ki, hogy turisztikai látványosságként újra kitárhatták a vasútállomás kapuját.

img_4192

Egész évben, ingyen látogatható

A megnyitót követő sajtótájékoztatón a korábban elhangzottakat Bálint József azzal egészítette ki, hogy az objektumban novembertől keddi és csütörtöki napokon rendes nyitvatartással, további napokon pedig telefonos időpontegyeztetés után fogadnak látogatókat. A téli és nyári nyitvatartás között egyelőre nem terveznek különbséget tenni. Mint azt a polgármester elmondta, a belépés ingyenes lesz, az önkormányzat nem szedhet érte díjat. A programszervező irodák, cégek azonban igen, például ha programelemként, esetleg valamilyen csomagajánlat részeként, vagy az odautaztatás költségeit beleszámolva értékesítik azt.

 

Tovább fejlesztenék

A polgármester megemlítette azt is, hogy a későbbiekben tervezik – akár a MÁV-val közös pályázaton – a külső homlokzatok és a héjazati részek rendbe tételét is. Mi több, azt sem tartja kizártnak, hogy a jövőben a személyforgalom is meginduljon.

Múltidézés a síneken is

A kiállítás körbejárása után két vasutas sztori között, aki akart felkapaszkodhatott egy ez idő alatt Kalocsán állomásozó 290-es sorozatú vagy egy 004-1 pályaszámú mozdonyra is.

forrás és fotók: kalohirek.hu

MEGOSZTÁS