Gerlóczy Zsigmond kezdeményezésére született meg az úgynevezett “Szabadfogas”-mozgalom, melynek célja, hogy a jelenlegi extrém hideg időben a rászorulók könnyen jussanak meleg kabátokhoz és ruhaneműkhöz.

-Hirdetés-

” Ha fázol , vegyél el egy kabátot. Ha segíteni akarsz , tegyél ide egyet “

Arról, hogyan alakult ki a mozgalom, maga Gerlóczy Zsigmond így írt az esemény Facebook-oldalán:

“Kedves kedvesek és kevésbé kedvesek !
Bizonyára nektek is feltűnt , hogy nagyon-nagyon hideg van.
Olyan hideg , hogy azoknak , akik az utcára kényszerülnek , az élete forog kockán.
Gondolkoztam rajta , hogy lehetne hathatósan segíteni ezeken az embereken.
Aztán láttam egy fotót egy ruhakereskedésről , aminek bejárata előtt állt egy fogas , amire az volt írva :
” Ha fázol , vegyél el egy kabátot. Ha segíteni akarsz , tegyél ide egyet “
Nagyon tetszett nekem ez , és arra gondoltam , mozgalmat kéne verbuválni a dologból.
SZABADFOGAS néven.
Arra kérek tehát mindenkit , hogyha a munkahelyén , vagy otthon , vagy bárhol van egy felesleges fogasa ; helyezze el közterületen , nagyobb , forgalmas tereken , aluljárókban , és melllékelje az alábbi szöveget , vagy valami hasonlót egy táblácskán :
“HA FÁZOL , VEGYÉL EL EGY KABÁTOT
HA NEM SZERETNÉD , HOGY MÁSOK FÁZZANAK , TEGYÉL IDE EGYET”  “

A mozgalom keretében az ország egyre több pontján beindult a jótékony adakozás.
A városok és a kisebb települések is egyre nagyobb lendülettel vesznek részt az akcióban. Általában ismertebb tereken, forgalmasabb pontokon illetve templomok és kisebb-nagyobb üzletek előtt egy kihelyezett állványon, fogasra lehet tenni azokat a jó állapotú, meleg kabátokat, amelyekre nekünk már nincsen szükségünk. Több helyszínen megemlítették, hogy akár sapkát, sálat, kesztyűt és “aláöltözetnek valót” is a vállfára rakhatnak a kabátokhoz.

“Szabadfogas -mozgalom ” Kiskőrös térségében

Kiskőrös is beszállt az akcióba, ugyanis a Gyermekjóléti Központ és a Petőfi Sándor Művelődési Központ közös szervezésének köszönhetően, a Művelődési Központ ajtajánál található állványra várják a fogasokat és a kabátokat is.

A Petrovics István utca 11-ben is ugyan ilyen módon fogadják a felajánlásokat.

Tázláron a rendelő előtt, Felsőtelepen a bolt előtt van lehetőség az adakozásra tegnap óta. Legutóbbi információink szerint rengeteg pulóver és csizma is gazdára talált.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Soltvadkerten az egyik turkáló előtt gyűlnek a különböző ruhaneműk, állványon és dobozokban is. Folyamatosan pakolják ki az adományokat.

Az ország több, mint 100 pontján van már “Szabadfogas-pont”, a lista pedig folyamatosan bővül. Az akció valószínűleg vasárnapig tart, tehát aki még szeretne csatlakozni, az megteheti! Az esemény Facebook-oldala “Szabadfogas – A jó alkosson egységet!” néven található meg, ahol lehetőség van újabb “Szabadfogas-pont” feltöltésére és megosztására is.

Ezen kívül, a nagy hidegre való tekintettel, országszerte több vendéglátóipari egység várja azokat, akik melegedni vágynak. Kiskőrösön a Szabadidő Presszó közleményéből értesülhettünk erről, amelyet a Facebook-on tett közzé:

“Kedves Vendégeink!

A rendkívüli hidegre való tekintettel a mai naptól csütörtökig, azaz január 7-től 12-ig a Szabadidő Presszó (Kiskőrös,Dózsa Gy.u.49.) ajtaja nyitva áll a nem fogyasztási szándékkal érkezők előtt is. Bárki betérhet 16 és 23 óra között, akinek az otthonában nincs kielégítő fűtési lehetősége, vagy úton van és szeretne átmelegedni. Elég, ha annyit mond: Csak átmelegedni jöttem! Kérlek osszátok meg, hogy eljusson azokhoz, akiknek szüksége lehet ilyen jellegű segítségre!

Köszönjük!”

MEGOSZTÁS