Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése alapján az ország északi felében gyenge havazás, ónos szitálás lesz jellemző, délutántól pedig a Dunántúlon is előfordulhat ónos eső.

-Hirdetés-

A csapadék intenzitásának növekedése a délutáni óráktól valószínű. Szerda éjfélig az Északi-középhegység térségében a legtöbb helyen 5-15 cm hó valószínű, de főként Nógrád megyében, illetve Pest megye északi részein hullhat a nagyobb mennyiség.

Az ország döntő részén (a kb. Győr-Budapest-Debrecen vonaltól délre, kivéve a Tiszántúl keleti részét, és a Dunántúl északnyugati részét) jelentős mennyiségű (több mm-nyi) ónos eső várható a kedd délutáni, esti óráktól.
Szerda reggelig a Pécs-Budapest sáv körüli megyékben akár 10-15 mm-nyi csapadék is lehullhat ónos eső formájában.

Szerda napközben a Győr-Debrecen vonaltól északra várható több mm-nyi ónos eső kiemelten az Alföld északi részén és az Északi-középhegység előterében, a vonaltól délre inkább esőre számítunk.

Mi is az ónos(vagy ólmos) eső?

Ez az elnevezés nem azt jelenti, hogy az esővíz ónt vagy ólmot tartalmazna, hanem a kialakuló jégpáncélra utal, mintha ónnal futtatnánk be a tárgyakat.
Ez a csapadékforma 0 fok alatti hőmérsékletű, de folyékony halmazállapotú vízből (túlhűlt vízből) áll, mely a talajra, fákra, vezetékekre hullva az ütközés következtében hirtelen, robbanásszerűen fagy meg.
Ónos szitálásról akkor beszélünk, ha a lehulló cseppek átmérője nem éri el a 0,5 millimétert.
Ezt az időjárási eseményt a legveszélyesebbek között tartják számon a meteorológiában.

Forrás: www.met.hu és www.idojaras.hu

MEGOSZTÁS