Theisz Dóra budapesti pszichológus, 2008-ban végzett a Károli Gáspár Református Egyetem pszichológia szakán klinikai és interperszonális szakirányon.
Folyamatosan bővülő pszichoterápiás eszköztárának része a  fókuszolás, a relaxáció, valamint a művészet és a meseterápia.
Gyakran dolgozik párkeresőkkel, valamilyen párkapcsolati, gyermeknevelési problémával küzdőkkel, olyanokkal, akik nehéz időszakon, krízisen mennek keresztül, legyen szó akár betegségről, veszteségről, gyászról vagy válásról.

-Hirdetés-

 

 

 

 

 

 

 

 

Tegnap Kiskőrösön járt, „A szerelem táplálása és a konfliktuskezelés” témában tartott előadást, amit azokkal a tévhitekkel kezdte, amelyek a párkapcsolatok esetén előfordulhatnak;
– a boldog házasságban élők közt nincsen konfliktus, hangos szóváltás
– nem igaz hogy a hűtlenség a válás legfőbb oka (valójában a kapcsolati problémák magának a hűtlenségnek az okai)
– a férfiak biológiailag alkalmatlanok a házasságra
– a boldog párkapcsolathoz szerencsés választás is szükséges

A továbbiakban (főleg) John Gottman kutatási eredményeire illetve egyik könyvére: A boldog házasság 7 titka nevű könyvre alapozta a téma folytatását.

Megtudhattuk, mi is az a szerelemtérkép, melyek lehetnek egy kapcsolatban az „örök életű megoldhatatlan konfliktusok ” (ez 69%) és hogyan lehet ezeket megfelelően kezelni egy életen át, illetve hogyan/milyen módszerekkel, játékokkal és kérdésekkel tudjuk párunkat jobban megérteni.

Fontosnak tartotta kiemelni, hogy bizonyos tulajdonságok esetében érdemes megosztani “élettörténetünk” egy részét, hogyan alakult ki az a tulajdonsága (amely zavaró lehet a párkapcsolatra) és ezt végighallgatva, megértve empatikusabbá váljunk a másik iránt.

Érdemes mindenkinek megtalálnia azt a módszert, amely megnyugtatja. Esetenként bizonyos viták közben is érdemes egy kisebb szünetet tartani, hogy utána egy higgadtabb állapotban jobban tudjuk a probléma megoldására koncentrálni. A cél mindig az legyen, hogy olyan megoldást találjunk, ami mind a két fél számára jó. Ne az, hogy a másikat megváltoztassuk. 

Bár cikkünkben csak pár részletet osztottunk meg az olvasókkal az előadásból, az egész előadás nagyon érdekes és informatív volt, sok-sok hasznos információval, amelyek valóban hatékonyak lehetnek egy párkapcsolat “javítása” vagy fenntartása szempontjából.

Köszönjük Dórának, hogy itt volt, reméljük hogy hamarosan újra találkozunk!

A Párkapcsolati klub további előadásairól a Vira Magazin Programtárából értesülhetnek!

MEGOSZTÁS