Medvehagyma szezonban „kötelező” darab. A hajtogatott pogácsa készítése időigényes, de érdemes rááldozni az időt!
Langyosan abbahagyhatatlan.

-Hirdetés-

Hozzávalók 2 tepsihez:

-50 dkg liszt

-25 dkg kacsazsír (vagy vaj)

-0,5 dl tej

-25 g friss, vagy 5 g szárított élesztő

-1 kiskanál cukor

-20 dkg tejföl

-1 csapott evőkanál só

-1 tojás + 1 sárgája a kenéshez

-15 dkg puha vaj

1 nagy csokor medvehagymalevél
10-15 dkg reszelt sajt a tetejére (opcionális)

Az élesztőt cukros, langyos tejben felfuttatjuk. A lisztet elmorzsoljuk a kacsazsírral, hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt, tejfölt, sót és egy tojást. Jól kidolgozzuk a tésztát és fél óráig hűvösben pihentetjük. 

A medvehagymaleveleket megmossuk, konyhai papírtörlőn megszárítgatjuk és felaprítjuk.
A tésztát vékonyra kinyújtjuk, megkenjük puha vajjal (majdnem az egésszel), rászórjuk a vágott medvehagymát (majdnem az egészet), gondolatban a tésztát három részre osztjuk, jobbról és balról is a középső részre hajtjuk. Az így kapott csíkot is megkenjük vajjal és megszórjuk az aprított medvehagyma maradékával, majd a tésztát fentről és lentről is visszahajtjuk.

Letakarjuk egy konyharuhával és hagyjuk hűvös helyen 30 percig pihenni.  A nyújtást és hajtogatást (kenés nélkül) még 2x megismétljük, közte 30 perc pihentetéssel. Végül kb. 1,5 cm vastagra kinyújtjuk a tésztát, pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, a kiszaggatott pogácsákat sütőpapírral kibélelt tepsire ültetjük és hagyjuk őket 20- 25 percig pihenni (a szaggatásnál leeső részeket összegyúrjuk, kinyújtjuk, kiszaggatjuk, mindaddig, míg a tészta el nem fogy).

Sütés előtt a tojás sárgáját elkeverjük egy kortynyi vízzel és ezzel lekenjük a pogácsák tetejét, ügyelve, hogy a tojás ne csorogjon le a pogácsák oldalán. A tetejüket megszórjuk reszelt sajttal, majd 180-190 fokra előmelegített sütőben kb. 17-20 percig sütjük. Rácson hagyjuk langyosra hűlni.

Recept: Gyepes Gabojsza

MEGOSZTÁS