Aki járt már Erdélyben, biztosan kóstolta és megszerette. A csorba készülhet bármilyen húsból – csontosból, vagy filéből, de mindenképp apró falatnyira daraboljuk, a zöldségekkel együtt.
Eredeti leg korpaciberével savanyítják, ennek hiányában ecettel, netán házi savanyúság fűszeres levével. Egy jó csorba nem csak a gyomrot kényezteti.
Hozzávalók 4 főre:
- 30 dkg hús (birka, vagy sertés, vagy baromfi)
- 2 evőkanál olaj
- 1 nagyobb fej vöröshagyma
- 1 tv paprika
- 1 gerezd fokhagyma
- 4 db sárgarépa
- 2 db petrezselyemgyökér
- 2 szál friss lestyán
- Továbbá az alábbi zöldségek bármelyike, vagy mindegyike:
- karalábé
- pár szem krumpli
- maréknyi zöldpaszuly (zöldbab)
- maréknyi zöldborsó
- só,frissen őrölt bors
- 2 dl tejszín (opcionális)
- pár evőkanálnyi friss, vagy 1 teáskanálnyi porított korpacibere, ízlés szerint
Az olajban megdinszteljük az apróra vágott vöröshagymát, kis kockákra vágott paprikát és zúzott fokhagymát, hozzáadjuk a felkockázott húst, sózzuk, borsozzuk, felöntjük vízzel és majdnem puhára főzzük. Hozzáadjuk a felkockázott zöldségeket (azért nem a hússal egyszerre, mert nem akarjuk péppé főzni), a lestyánt (összehajtogatva, összekötözve, hogy ha kész a leves, egyben el lehessen távolítani) és készre főzzük. Belekeverjük a korpacibere friss, vagy porított változatát, hozzáadjuk a tejszínt, de azzal már nem főzzük. Aprított petrezselyemmel, vagy friss, citromos kakukkfűvel megszórva tálaljuk. Csípős zöldpaprikát kínálunk hozzá.
*Korpaciberét magunk is készíthetünk, mindössze 1 kg búzakorpára, 1 szelet kovászos kenyérre és 3 liter vízre van szükség hozzá, 3-5 nap alatt elkészül. A forrásban lévő vizet öntsük a búzakorpára, hagyjuk langyosra hűlni, öntsük befőttes üvegbe, tegyünk a tetejére egy szelet kovászos kenyeret, fedjük le és tegyük meleg helyre. Mindennap habozzuk le és keverjük meg. 3-5 nap alatt szépen besavanyodik és elkészül a ciberénk. Szűrjük le és tartsuk hűtőben (egy hétig eláll), a sűrűjéből tegyünk félre a következő adaghoz, kovásznak (a második adaghoz már kenyér sem kell).
írta: Gyepes Gabojsza