Aki járt már Erdélyben, biztosan kóstolta és  megszerette. A csorba készülhet bármilyen húsból – csontosból, vagy filéből, de mindenképp apró falatnyira daraboljuk, a zöldségekkel együtt.

-Hirdetés-

Eredeti leg korpaciberével  savanyítják, ennek hiányában ecettel, netán házi savanyúság fűszeres levével. Egy jó csorba nem csak a gyomrot kényezteti.

 

Hozzávalók 4 főre:

  • 30 dkg hús (birka, vagy sertés, vagy baromfi)
  • 2 evőkanál olaj
  • 1 nagyobb fej vöröshagyma
  • 1 tv paprika
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 4 db sárgarépa
  • 2 db petrezselyemgyökér
  • 2 szál friss lestyán
  • Továbbá az alábbi zöldségek bármelyike, vagy mindegyike:
  • karalábé
  • pár szem krumpli
  • maréknyi zöldpaszuly (zöldbab)
  • maréknyi zöldborsó
  • só,frissen őrölt  bors
  • 2 dl tejszín (opcionális)
  • pár evőkanálnyi friss, vagy 1 teáskanálnyi porított korpacibere, ízlés szerint

 

Az olajban megdinszteljük az apróra vágott vöröshagymát, kis kockákra vágott paprikát és zúzott fokhagymát, hozzáadjuk a felkockázott húst, sózzuk, borsozzuk, felöntjük vízzel és majdnem puhára főzzük. Hozzáadjuk a felkockázott zöldségeket (azért nem a hússal egyszerre, mert nem akarjuk péppé főzni), a lestyánt (összehajtogatva, összekötözve, hogy ha kész a leves, egyben el lehessen távolítani) és készre főzzük. Belekeverjük a korpacibere friss, vagy porított változatát, hozzáadjuk a tejszínt, de azzal már nem főzzük. Aprított petrezselyemmel, vagy friss, citromos kakukkfűvel megszórva tálaljuk. Csípős zöldpaprikát kínálunk hozzá.
*Korpaciberét magunk is készíthetünk, mindössze 1 kg búzakorpára, 1 szelet kovászos kenyérre és 3 liter vízre van szükség hozzá, 3-5 nap alatt elkészül. A forrásban lévő vizet öntsük a búzakorpára, hagyjuk langyosra hűlni, öntsük befőttes üvegbe, tegyünk a tetejére egy szelet kovászos kenyeret, fedjük le és tegyük meleg helyre. Mindennap habozzuk le és keverjük meg. 3-5 nap alatt szépen besavanyodik és elkészül a ciberénk. Szűrjük le és tartsuk hűtőben (egy hétig eláll), a sűrűjéből tegyünk félre a következő adaghoz, kovásznak (a második adaghoz már kenyér sem kell).

írta: Gyepes Gabojsza