Őshonos állatok tenyésztése a Kiskunságban

A „KOLON KÁVÉZÓ – Természettudományi előadások” sorozatában, 2017. április 7-én a Vino Pinceklubban, Őshonos szarvasmarha és lófajták tenyésztése a Duna-Tiszaközi homokhátság és szikesek közti turjánvidéken címmel tartott előadást Klucsai Dávid, a Kiskunsági Nemzeti Park osztályvezetője.

-Hirdetés-

A KNP védett területein hazánk őshonos állatainak tenyésztése folyik. A szürkemarhák és bivalyokon túl, már a lovak tartásával, a génmegőrzési feladatokon túl, a lótartási és lótenyésztési hagyományokat is szeretnék megőrizni.

Az előadó részletes ismertetést adott a Magyar Házibivaly, a Magyar Szürke szarvasmarha és a Furioso North Star (Mezőhelyesi Félvér) fajták tenyésztésének történeti és szakmai aspektusairól. A KNP területein Fülöpszállás-Kígyósháton és Pusztaszeren a házibivalyok, Bugacon és Izsákon a szürkemarha, és 2014-óta Apajpusztán és most már Izsákon is folyik a lovak magas színvonalú tenyésztése.

Izsákon a szürkemarha gulya és a ménes egy helyen tartása területkezelési szempontok miatt hasznos. A lovak tenyésztési feladatai mellett a fogathajtás népszerűsítésére is nagy figyelmet szentelnek.

Az érdeklődők kérésének eleget téve, az előadás folytatásaként, a közeljövőben látogatást szerveznek a KNP izsáki állattartó telepre.

 

-fg-

MEGOSZTÁS