A Kormány a közelmúltban több hazai turisztikai célú kerékpárút fejlesztésről döntött. Ezen szakaszok között szerepel az alföldi kerékpárút mentén a szükséges táblák kihelyezése és a hiányzó útszakaszok tervezése és megépítése is, mely a „Kárpátok vizei” nevet viseli. Ez ügyben tartott szakmai tanácskozást a tegnapi nap során a Bács-Kiskun Megyei Turizmusfejlesztési és Marketing Nonprofit Kft. által vezetett munkacsoport a Megyeházán.

-Hirdetés-

A munkacsoport egyik legfontosabb feladata egy, a megyére vonatkozó kerékpáros stratégia kidolgozása, melyet 2017. május 19-ig kell a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium Kerékpáros Koordinációs Főosztálya részére benyújtani. Az 1 milliárd forintos fejlesztési forrás felhasználását célzó javaslat a hiányzó útszakaszok megépítésére (pl.: 5-ös főút mentén, Bácsalmást az 55-ös úttal összekötő főút, Kiskunhalast, Jánoshalmát és Mélykutat összekötő út… stb.), valamint a kerékpáros útvonalak kitáblázására vonatkozik. Kitér a kerékpározáshoz szükséges egyéb infrastrukturális fejlesztésekre, a kerékpárutak fenntartására és működtetésére is.  

A program elsődleges célja, hogy támogassa a megyék turisztikai fejlesztését, illetve annak versenyképessé tételét. A jól kiépített kerékpáros utak ugyanis előidézik a turizmus növekedését, a tematikus túrajavaslatok mind a hazai, mind a külföldi turista számára tervezhető termékek egy nyaralás vagy utazás során. Cél egyben az is, hogy ajánlásokat fogalmazzanak meg a kerékpáros-barát fejlesztésekre a turisztikai szolgáltatóknak.

A tanácskozáson részt vett Németh Zsolt, a Kerékpáros Magyarország Szövetség alelnöke is, aki elmondta: páratlan a Bács-Kiskun megyében tapasztalt összefogás, melyben a Magyar Közút Nonprofit Zrt., a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt., önkormányzati képviselők és a turisztikai szakma is képviseli magát. A Bács-Kiskun megyei jó gyakorlat követendő példa lehet a többi megye számára is.

2017.május 16.

Sajtóközlemény

MEGOSZTÁS