A kihalófélben lévő kézműves szakma népszerűsítését is szolgálja a május 19. és 21. között Kiskunfélegyházán zajló Európai Kőfaragó Fesztivál, hiszen a résztvevők a látogatók szeme előtt készítik el alkotásaikat. Másrészt a találkozó új programja, hogy gyakorlott kőfaragó mesterek segítségével bárki vésőt és kalapácsot ragadhat, és miközben megismerkedik a kővel, annak megmunkálása közben próbára teheti kézügyességét, fantáziáját is.

-Hirdetés-

A program hivatalos megnyitóján május 20-án, szombaton 8 órakor köszöntőt Pogácsás Tibor, a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára, Csányi József Kiskunfélegyháza polgármestere, majd Dall’ Asta Arnold kőfaragó és műkőkészítő, a Vállalkozók Országos Ipartestületének örökös tiszteletbeli elnöke mond, majd Rónaszéki Gábor, a kiskunfélegyházi Sarlós Boldogasszony templom plébánosa áldja meg a résztvevőket.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Az Európai Kőfaragó Fesztivál Kiskunfélegyházán a közel két évtizedes múltú „Városalapítók Hete” (2017. május 15-21.) rendezvénysorozathoz kapcsolódik. A település alapításának ünnepén gazdag kulturális programkínálat várja az idelátogatókat. A városalapítókról szentmisén emlékeznek meg, majd ünnepi képviselő-testületi ülés keretében adják át a helyi kitüntetéseket. A gyermekprogramok között városnéző kisvonatozás, bábszínházi előadások, koncertek és kézműves foglalkozások kaptak helyet, de lesz gólyalábas produkció és népi játéktér is. Idén is felvonulással köszöntik a város ünnepét az olaszországi Feltre testvértelepülésről érkező zászlóforgatók, az esti koncertek fellépői között pedig Nagy Feró és a Beatrice, Dér Heni, Kocsis Tibor és Rúzsa Magdi szerepel.

A „Varázskert a lombok árnyékában” mottóval zajló „Miénk itt a tér” (2017. május 19-28.) szabadtéri kiállítás és fesztivál egyik alkotója Bubutímár Éva keramikus, aki a Manóvilág című – gyermekek és felnőttek körében is nagy népszerűségnek örvendő – tárlatával érkezik. Itt lesz Kő Boldizsár Ipari- és Formatervezési Nívódíjas, Europa Nostra-díjas képzőművész is, akinek keze munkáját dicséri egyebek mellett a Millenáris Parkban található Zöld Péter Népmese Játszótér. Pócsik Olga művésztanár  festői világában pedig a játék és az öröm eszköze révén rugaszkodhatunk el a valóság szürkeségétől. A fesztivál programjai között kocsmakvíz, társasjáték-est, koncert és táncház is szerepel.
A szervezők idén is a nap 24 órájában várják az érdeklődőket.

– Sajtóközlemény –

Kiskunfélegyháza, 2017. május 19.

MEGOSZTÁS