Egy év elteltével ismét megmérettethették gulyásfőző tudományukat a környék, illetve távoli települések vállalkozó kedvű csapatai, hogy elnyerjék a Kiskunság Gulyás Mestere címet. 

-Hirdetés-

Karikás ostor csattogására, betyár pisztolyok durrogására, mulatós muzsika hangjára ébredhettek Bócsa Község lakói szombaton reggel. A rendezvény megnyitóján a falu kisbírója, Kovács Nándor tréfásan versbe szedve köszöntötte a vendégeket, csapatokat. Szőke-Tóth Mihály (Bócsa Község polgármestere) reggeli beszédében kiemelte, nagy örömére szolgál, hogy Bócsán újfent hagyományőrző rendezvényt tarthatnak, bár reggel még kevesellte a népviseletbe öltözött pásztorokat, betyárokat.  De nem kellett sokat várni rájuk! A nap folyamán rengeteg hagyományőrző, népviseletbe öltözött csapat érkezett az ország különböző településeiről, többek között Gödöllőről, Pétfürdőről, Nagykátáról, Pápáról, Soltvadkertről. 

A délelőtt folyamán a szervezők kulturális programokkal kedveskedtek a kilátogatóknak, érdeklődőknek, többek között színvonalas műsorát hallhatták a Bócsai Boróka Citerazenekarnak, a kiskunhalasi Szilaj Citerazenekarnak. Megmutatta páratlan tánctudását a Kiskun Táncegyüttes apraja- nagyja, valamint a Hajnalcsillag Hagyományőrző Néptánccsoport. A horkai tanya csikósai is tiszteletüket tették Vecsésről, bemutatójuk során a lófektetés, hasaltatás és a köcsögverés tudománya is megcsodálható volt. Ebéd előtt Szabó Ilonka néni Betyárvers című költeményét hallhatták a kilátogatók, majd az Érdről érkező „Tearózsa Népdalkör” lépett fel. 

Azok sem maradtak éhen, akik nem neveztek a megmérettetésre, kóstolójegy ellenében, a szervező csapatnál főzött gulyásból és fánkból falatozhattak, palacsinta is várta a kilátogatókat, illetve a Kozák Büfénél is csillapíthatták még éhségüket, szomjúságukat a vendégek. 

Nehéz dolga volt a zsűrinek, név szerint Száva Zoltánnak (mesterszakács, Vámosi Betyár Csárda vezetője, a Veszprémi SZC SÉF Vendéglátóipari, Turisztikai Szakgimnázium és Szakközépiskola szakács oktatója), Szőke-Tóth Mihálynak (Bócsa Község polgármestere, a T.G. – Pince Lovagrend tagja), és Varga Zoltánnak (mesterszakács, Országos Grill Bajnok, catering cég vezetője), hiszen 26 csapat gulyását kellett végigkóstolniuk és eldönteniük melyik a Kiskunság legfinomabbja. Feladatuk már a „Tűzgyújtás” után megkezdődött, a terített asztalokat és a gulyáskészítést is szemrevételezték, ugyanis a nap végén a Legszebb Terített Asztal, Legegyedibb Gulyáskészítés is díjazva lett. 

A program délután cifraszűrmustrával folytatódott, Csordás Katalin (viseletkészítő), Pap László és Bak Zoltán cifraszűrkészítő mesterek képezték a háromtagú zsűrit. Rengeteg cifraszűrös vonult végig a színpadon, megesett, hogy a mesteremberek találkoztak egy-két általuk készített darabbal is. 

Bogár Szabó Imrét, az ország egyik leghíresebb lovas betyárjaként tartják számon, a Kiskunság egy rég elfeledett vakmerő, rátermett legénye volt. A Bogár család legidősebb sarjaként, Bócsán látta meg a napvilágot 1842-ben, így róla is megemlékeztek kora délután a tavaly ültetett emlékfánál. 

Nagy várakozás előzte meg a Pusztai Játékok néven meghirdetett ügyességi vetélkedőt. Négy hagyományőrző és viseletbe öltözött csapat vállalta a megmérettetést a Puszta Betyárjai címért. De nem adták azt olyan könnyen… Fafűrészelés, kukoricadarálás, szalmabálagurítás, létrafutás, legénytolás, asszonycipelés és még megannyi vicces, játékos feladaton kellett magukat átküzdeni a csapatoknak. Sokszor nem csak a csapatok, de a szervezők, közönség is sírva nevetett az olykor szerencsétlen próbálkozásokon egy-egy feladat végrehajtásánál.

A kora este Buck Viktor szürkemarha bemutatójával kezdődött, ahol a közönség egy-két tagja is részt vehetett az egyes mutatványokban. 

Nem maradhat el betyártalálkozó, betyáresküvő nélkül. A tréfás menyegzőn, ahol az ara férfi volt, a vőlegény meg hölgy, igencsak cifra dolgok történtek. Mondani sem kell, a rendhagyó esküvő garantáltan emlékezetes maradt mindenki számára. Ezt követően a Jó LaciBetyár örvendeztette meg az „összesereglett násznépet”, volt itt eszem-iszom, dínom-dánom. A fellépést követően, hajnalig folytatódott a mulatság a bócsai Parkerdőben. 

A szervezők ezúton is szeretnék megköszönni minden csapatnak, résztvevőnek, zsűritagnak, hagyományőrzőnek, fellépőnek, kézművesnek és segítőnek a részvételét, munkáját. „Reméljük jövőre is egy fergeteges, vidám napot tölthetünk el együtt!”

 

EREDMÉNYEK, DÍJAK:

-KISKUNSÁG LEGCIFRÁBB SZŰRE: MARTON FERENC (Szalkszentmárton)

– A PUSZTA BETYÁRJAI: KISKUN TÁNCEGYÜTTES (Kiskunhalas)

– A LEGTAKAROSABB LEÁNY: SIMON JULIANNA (Füzespusztai Pásztorok)

– A LEGNYALKÁBB LEGÉNY: TAKÁCS FERENC (Füzespusztai Pásztorok)

– LEGEGYEDIBB GULYÁSKÉSZÍTÉS: VÁRI SZABÓ BETYÁROK (Kiskunhalas)

LEGSZEBB TERÍTETT ASZTAL: NAGY ATTILA (Gödöllő)

– KISKUNSÁG GULYÁSMESTERE: BUGACI BETYÁROK

– KISKUNSÁGI GULYÁS- II. HELYEZETT: VIDÁM CSAPAT (Bócsa)

– KISKUNSÁGI GULYÁS- III. HELYEZETT: BUGACI PÁSZTORKONYHA

MEGOSZTÁS