Felújítják az akasztói Tájházat, ami korábban csendőrlaktanya is volt

napokban megkezdődtek a felújítási munkálatok az akasztói Tájház épületénél. A Fő u. 102. szám alatt található ház régi építésű, tornácos előtérrel, amely magántulajdonban van.

-Hirdetés-

A munkálatokról Suhajda Antal polgármester elmondta, hogy az épületet az eredeti állapotának megfelelően szeretnék felújítani. Az ingatlan tulajdonosa Máramarosi Mária, aki jelenleg Szegeden él, de szülei akasztóiak és gyakran látogat haza. A tulajdonos közösségi célra ajánlotta fel az épületet az önkormányzatnak térítésmentesen, melyről 15 évre szóló szerződést írtak alá.

Az épület teljes aláfalazása, vízszigetelés, tetőzet javítása megtörtént. Azonban van még mit felújítani az épületen: villanyszerelés – a régi kábelek kicserélése (40-50 évesek), új konnektor helyek kialakítása; vízvezeték szerelés – a most földes fürdőszobába; vízszigetelés a beltérben; szerelő-aljzat betonozás; belső falak kijavítása – salétromosság miatt levált a vakolat több helyen; nyílászárók cseréje; burkolás; cserépkályha építés; meszelés, mázolás.

A lehetőségek szerint kérik, hogy aki teheti, segítse a Tájház felújítását szakmunkával, építő anyag és pénzügyi támogatással, mivel mindezekre nagy szükség van, hogy mielőbb megnyithassák az épületet. Az anyagfelmérést és a felújítás vezetését, szervezését Kisléghy György végzi. A tervek szerint ebben az épületben helyi értéktárat alakítanának ki. Itt lennének kiállítva a településről származó régi tárgyak, képek és akár a kézműves kör is tarthatna az épületben foglalkozásokat.

Mivel a Tájház mindössze 150 méterre van a Faluház épületétől így annak felügyelete alá tartozna. Az épületről tudni kell, hogy mintegy 80 m2 alapterületű és korábban csendőr laktanyaként is működött, amelynek nyomai a fogda rész által még a mai napig láthatóak.

Filus Tibor

MEGOSZTÁS