2017. július 24-én az esti órákban nagy volt az öröm a helyi iskolában. Kedves barátok érkeztek hozzánk Erdélyből, 14 gyermek 3 pedagógus kíséretében. A meghívásunk egyik kiemelt célja volt, hogy megmutathassuk számukra településünk értékeit. 2014 .óta vált szorosabbá a két iskola kapcsolata, de az ismerettség már korábbi évekre visszavezethető, a Szent Imre nevét viselő települések találkozói kapcsán.

-Hirdetés-

Nagy izgalommal vártuk már őket, a hét folyamán 15 soltszentimrei diák ismerkedhetett meg a csíki gyermekekkel. A településen példaértékű volt az összefogás, a pedagógusok és az iskola dolgozói mellett képviselők, a helyi önkormányzat, vállalkozók és magánszemélyek is segítették a vendéglátást, s hogy a gyermekek tartalmas, izgalmas, színvonalas programokat tölthessenek el együtt. Elsőként kis falunk látnivalóit mutattuk meg vendégeinknek, templomainkat, a híres Csonka-tornyot, a helyi Szent Imre Pincészetet, Szódaüzemünket, majd bejártuk a környéket, a Kolon-tavat és a Madárvártát. Eljutottunk Kecskemétre is, ahol a belvárosi séta után egy igazán jókedvű strandolás következett. Kiskőrösön a János Vitéz Látogató Központ nyűgözött le minket, majd kilátogattunk a Jégpályára, melynek érdekessége, hogy alapítója és működtetője az erdélyi származású Szekeres Károly, aki örömmel fogadta és vezette körbe a szülőföldjéről érkezőket.

Az együtt töltött idő, a közös játék, a kézműves foglalkozások és kirándulások jól összekovácsolták a kis csapatot. A személyes találkozók erősítik igazán összetartozásunkat. Mindig olyat nyújt az ember lelkének, amit meg kell hogy tapasztaljanak gyermekeink is. Iskolánk családias légkörét igyekszünk kihasználni diákjaink érzelmi nevelésére, sokat beszélgetünk velük a határon túli testvéreinkről, de ez a fajta együttlét most sokszor szavak nélkül is tanította őket. Az iskolaudvar ismét élettel telt meg, jóízű beszélgetésekkel, felhőtlen kacagással, melyről a mellékelt fotók is mesélnek…

A záróest is fergetegesre sikerült, tánccal, nagy ölelésekkel és könnyekkel búcsúzva.
A régi barátságok megerősödtek, és újak születtek.
Kell-e ennél több?
Ezúton is hálásan köszönjük mindenkinek a segítségét, aki valamilyen formában hozzájárult, hogy e különleges program megvalósulhasson!

Magyarné Gelencsér Edit

MEGOSZTÁS