A Szociális és gyermekvédelmi Főigazgatóság fenntartásában működő kaskantyúi „Harmónia” Integrált Szociális Intézmény, a Fogolykiváltó Boldogasszony Egyházközség, és Kaskantyú Község Önkormányzata együttműködésében, 2017. augusztus 4-én, Kaskantyún rendezték meg a SZENVEDÉLYBETEGEK ÉS FOGYATÉKOSSÁGGAL ÉLŐK ORSZÁGOS BÚCSÚJÁT.

-Hirdetés-

A búcsú a Fogolykiváltó Boldogasszony Plébániatemplom szentelésének 50. évfordulója alkalmából került erre az időpontra. A jubileum ünneplése a „Harmónia” Integrált Szociális Intézmény kápolnájától, a Plébániatemplomba tartó körmenettel indult, ahol Dr. Bábel Balázs Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye Érseke celebrált szentmisét, amelyen azokért is imádkoztak, akik benne vannak a szenvedély rabságában, szabadulni tudjanak. A jubileum alkalmából Kiss Ernő plébánosnak, akinek a közreműködésével 1965-68 között épült fel a templom, Kaskantyú Község Önkormányzata Díszpolgári címet adományozott, melyet Újházi Zsolt polgármester elismerő szavak kíséretében adott át.

A településen 1990. óta működő „Harmónia” Integrált Szociális Intézmény kezdeményezésére szerveződött búcsú alakmából meghirdetett rajz és fotópályázatra több, mint száz pályamű érkezett, amelyet a felújított Polgármesteri Hivatalban állítottak ki. A színpadi produkciókra az országban működő társintézményekből, és a szomszédos településekről érkeztek fellépők. A rendezvény területén kézműves mesterek utcája, étkek utcája, a kicsiknek játszó-tér, valamint egészségutca várta a vendégeket.

A délutáni program megnyitóján az intézményvezető köszöntötte vendégeket, majd sor került a beérkezett pályamunkák értékelésére és a díjak átadására. Élve az alkalommal, az intézményt 27-éve vezető Petrichné Veres Saroltának, munkássága elismeréseként, Kaskantyú Község Önkormányzata által adományozott Díszpolgári címet, melyet Újházi Zsolt polgármester nyújtott át.

Mind a rajzpályázatra beérkezett pályaművek, mind a színpadon fellépő fogyatékossággal élők produkciói bizonyságát adták a róluk való gondoskodás fontosságának, és annak, hogy a lelkük ép és a testük és élni akar, amit mindig elismerő tapssal jutalmazott a közönség. Az országos búcsú valódi hidat jelentett a fogyatékossággal élők és az egészségesek között.

A rendezvényt Zséda és a Zacc együttes koncertje, a Tabdi Amatőr Színjátszók zenés, táncos előadása, valamint zárásként zenés lézer show tette még hangulatosabbá.

A nagy meleg ellenére, a búcsú rendezői, körültekintő szervezéssel minden feltételt megteremtettek a családias, felszabadult hangulatú rendezvényhez.

-fg-

MEGOSZTÁS