A mai napon, a Nagyboldogasszony ünnepén a légierő és a repülő fegyvernem napja alkalmára emlékezünk. Mindenekelőtt a világ egyik legnagyobb légi haderővel rendelkező állam, azaz Amerikai Egyesült Államok Légierejéről gyűjtöttünk néhány főbb információt.

-Hirdetés-

A United States Air Force (magyarul: Amerikai Egyesült Államok Légierő) 1947. szeptember 18-án vált különálló haderőnemmé, miután a National Security Act of 1947 törvény létrehozta a három haderőnemet, a hadsereget, haditengerészetet és légierőt egyesítő Department of  Defense-t. Ezelőtt a hadi repülési feladatok megoszlottak a hadsereg és a haditengerészet között. A légierő ősének tekinthető első egységet a hadsereg 1907-ben hozta létre. Jelenleg 329 638 aktív fő, 450 db interkontinentális ballisztikus rakéta, 32 db műhold és 5573 db repülőgép van az USA légierejében.

A Magyar Légierő (angolul: Hungarian Air Force) a Magyar Honvédség része. Nemzetközi rövidítése: HuAF. A magyar katonai repülés nagy hagyományokkal rendelkezik, hiszen már a II. világháború kezdetén megalakult a Magyar Királyi Honvéd Légierő. A II. világháború hős magyar pilótái méltóképpen fektették le ennek a haderőnemnek az alapjait. A repülőcsapatok a 2. Repülő- és Légvédelmi Hadtest irányítása alá tartoznak. A Magyar Légierő minden repülőterén egy-egy komplett repülőegységet üzemeltet, amely ezred nagyságú, így minden repülőtérnek külön parancsnoka van. A rendszerváltás után a számozásról áttértek az egységek névvel való ellátására is.

Légi technikáival (repülőgépek stb.), fegyvereivel, légvédelmi rakétákkal védi a magyar légtér sérthetetlenségét, a Magyar Köztársaság szuverenitását. Háborúban feladata védeni a magyar légteret a betolakodóktól, ellenséges erőktől, földi létesítmények, városok, stratégiai fontosságú területek védelme, szárazföldi csapatok légi oltalmazása, a légi fölény kivívása, ellenséges földi, és légi csapatok támadása. Ellenséges erők, területek, stratégiai fontosságú helyek bombázása, támadása.

A Magyar Légierő feladata Magyarország légterének védelme és ellenőrzése különböző eszközökkel (harci repülőgépek, légvédelmi rakéták, radarrendszerek), valamint a Magyar Honvédség szárazföldi alakulatainak légi támogatása (harci repülőgépekkel és helikopterekkel), szállítása (szállító repülőgépekkel és helikopterekkel). Jelenleg a Magyar Légierőben megközelítőleg 5000 fő és 59 db repülőgép található.

Brit-magyar gyakorlatot tartanak Kecskeméten a napokban a légierő napja alkalmából, ezért megnövekedett légi formalomra lehet számítani Magyarország egyes területein.

A Honvédelmi Minisztérium közleményét az eseményről az alábbiakban találják meg: Augusztus 14-25. között a kecskeméti repülőbázison brit és magyar légierő katonái gyakorlatot rendeznek „Carpathian Hawk” néven. A kiképzési feladatokban a Brit Királyi Légierő Hawk típusú repülőgépei és a Magyar Honvédség JAS-39 Gripen típusú repülőgépei közösen vesznek részt.

Az említett időszakban a megszokottnál nagyobb légi forgalom, valamint hanghatás várható a Dunántúlon, illetve Eger, Mezőkövesd, Poroszló települések térségében. A Magyar Honvédség kéri a lakosság szíves megértését.

MEGOSZTÁS