1987. szeptember 16-án 46 ország írta alá a sztratoszférikus ózonréteg védelmét szolgáló montreali jegyzőkönyvet. Mára több mint 189 ország csatlakozott hozzá, ez volt az első olyan globális környezetvédelmi megállapodás, amely igazán sikeresnek mondható.
Magyarország 1989-ben csatlakozott az egyezményhez. Ezek az országok vállalták, hogy megszüntetik a magas légköri ózont lebontó klórozott vegyületek gyártását, kereskedelmét, és használatát. A Jegyzőkönyvet aláírók minden év szeptemberében tartják éves találkozójukat, melyen igyekeznek minél több olyan intézkedést hozni, mely az ózonréteg eredeti állapotának gyors visszaállítását segíti elő.

-Hirdetés-

Az ózon (O3) három oxigénatomból álló instabil molekula, melyet 1840-ben fedeztek fel. Neve a görög „oezin” = „rossz szagot árasztó” szóból ered. Az ózonréteg a sztratoszférában található, a Földtől számított 10-50 km-es magasságban. Ha az ózonréteg által visszavert káros UV-sugarak a sztratoszféra alatti légköri rétegbe, a troposzférába jutnak az alábbi káros hatások alakulhatnak ki, többek között:

  • ha egy élő sejtet UVB sugárzás ér, akkor károsodhatnak a sejt működése szempontjából nélkülözhetetlen molekulák,
  • az erős UVB sugárzás gyengíti az immunrendszert
  • nő a bőrrákos betegek aránya, főleg a világos bőrű emberek között
  • nő a szemkárosodás (szürkehályog) kialakulásának veszélye
  • olyan mikroszkopikus egysejtű növények pusztulása következhet be, amelyek az óceáni tápláléklánc alapját képezik,
  • a planktonokat károsítja, így azok kevesebb szén-dioxidot tudnak kivonni a légkörből, gyorsítva ezzel a is a globális felmelegedést és megbontva a tengeri táplálékláncot,
  • haszonnövények (például kukorica) esetében genetikai mutációkat idézhet elő.

A montreali jegyzőkönyvben foglaltak alapján az aláíró országokban csökkentették, illetve be is tiltották az ózont károsító mesterséges anyagok használatát. Sajnos a légkörbe jutott, ózont károsító anyagok lassan bomlanak le, így még előfordulhatnak „visszaesések” Egyes vizsgálatok szerint 2068-ra visszanyerheti az eredeti, 1970-as állapotát az ózonréteg.

Forrás: felsofokon.hu

MEGOSZTÁS