Az elmúlt hétvégén rendezte meg a hagyomány és az újdonság jegyében a 78. OMÉK fesztivált az Agrármarketing Centrum és a Földművelésügyi Minisztérium a Hungexpo és a Kincsem Park területén. Közel 1000 kiállító vett részt az eseményen, mely rekordot döntött, hiszen soha ennyien még nem jöttek el és nem mutatták meg a magyar föld legjavát, a Kárpát-medence kincseit” – mondta Nagy István, földművelésügyi miniszterhelyettes a 78. Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásár (OMÉK) záró ünnepségén. “Sikerrel szólítottuk meg a jövő nemzedékét, hiszen a fiatalok, iskolások és főiskolai, egyetemi hallgatók nagyszámú jelenléte új és örömteli színt hozott az OMÉK történetébe” – hangsúlyozta Daróczi László, a vásárt szervező Agrármarketing Centrum (AMC) ügyvezetője záróbeszédében. A 2017-ben szakmai nappal kibővített OMÉK szeptember 24-én, vasárnap zárta kapuit.

-Hirdetés-

Kiskőrös járásából is többen részt vettek, mint kiállítók a neves eseményen. Több pavilonban is találkoztunk helyi termelőkkel, állattenyésztőkkel. Soltvadkertről ifj. Molnár Béla cigája jerkéit csodálhattuk meg. A kertészeti kiállítás és növénytermesztési bemutatók, kistermelők között találhattuk meg Tabdiról Varga Zsolt Viktor őstermelő „Sirató falatok” standját Tabdiról, akinek a térségben már jól ismerhetjük a chili termékeiket. Máthéné Paksi Katalin Izsákról érkezett Budapestre a gyógynövényekből készített termékeivel. Különlegessége a búzafűlé és gyógynövények présleve, melyet meg is kóstolhattak és vásárolhattak is a látogatók. Kiskőrösről kézműves termékeket, sült teát és mézbort mutatott be a Juhász Kézműves Kft, míg Juhász Illésné medvehagymás termékekkel örvendeztette meg a kiállító standjukhoz érkezőket. Szintén kiskőrösi helységnévtáblával büszkélkedhetett az Apodis Kft, aki már jól megszokott módon a környékbeli italokat (üdítő, gyümölcslé, bor és sörkülönlegességek) kínálta, valamint a Garden Juice Kft. gyümölcsleveit kóstoltatta meg a nagyérdeművel. Ha már az italokat kínáló kiállítókat vesszük górcső alá, akkor nem hagyhatjuk ki a soltvadkerti Molnárné Kárász Rita házi szörpjeit, amely megédesítette a pillanatot és újult erőt adott a fárasztó „túrához”. Természetesen a térség hírnevéhez Kecel is hozzáadja kincseit, jelen esetben Bóna Zoltán Bóna Méhészetével találkoztunk, aki a méz különlegességei mellett bemutatta lekvárjait és szörpjeit is.

A vásárt szervező AMC ügyvezetője megköszönte valamennyi partnerszervezet, kiállító, rendezvényszervező és kivitelező munkáját, akik minden tapasztalatukat és tudásukat felhasználva erejükön felül segítették a szervezőmunkát az esemény népszerűségének, elismertségének és rangjának tovább növeléséért. “Köszönöm, hogy felhívásainkra, kérésünkre mellénk álltak, egy emberként mind megmutatták, mi mindenre vagyunk képesek, ha összefogunk és minden tudásunkat, erőnket a közösségünket szolgáló céljainknak rendeljük alá” – tette hozzá Daróczi László.

Az ügyvezető arról is beszélt, hogy olyan hagyományokat és kincseket, javakat mutathatott fel az OMÉK, amelyeket őseinktől örököltünk és nem csupán tiszteletből követünk, amelyeket a kor kihívásaihoz igazodva versenyképességünk megtartásáért, fejlődésünk érdekében kell, hogy szem előtt tartsunk.

A vásár záróünnepségén Nagy István és Daróczi László átadta az OMÉK Közönségdíját, valamint a Miniszteri Nagydíjat is. A Közönségdíjat minden évben az a kiállító nyerheti el, aki a látogatóktól a legtöbb szavazatot kapja. Idén a Tej Terméktanács standján található tejtermékeket népszerűsítő kamion nyerte el leginkább a látogatók tetszését. Az OMÉK Miniszteri Nagydíjat a Kőrös-Maros Biofarm alakor búzából előállított biosöre kapta.

Zárásként Nagy István és Kovács Szilvia, Karcag alpolgármestere elismeréseket adott át a Karcagon indított, öt éve működő – Magyarország Legszebb Konyhakertje pályázat – eredményeként.