Közel 200 pályázatot adtak be eddig a Bács-Kiskun megyei önkormányzatok ebben a fejlesztési ciklusban – beszámoló a Megyei Közgyűlés szeptemberi üléséről

A Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés szeptemberi ülését a megyeszékhelyen, Kecskeméten, a Megyeházán tartotta.

-Hirdetés-

Az ülést Rideg László elnök két ülés közötti beszámolójával nyitotta meg, melyben az önkormányzat elmúlt havi terület- és vidékfejlesztés, megyemarketing, valamint nemzetközi kapcsolatok terén végzett tevékenységéről szólt.

A közgyűlés megállapította és elfogadta Weninger Endre, a Kecskeméti Törvényszéknek a fiatalkorúak büntető ügyében eljáró ülnöke megbízatásának megszűntetését, mivel 2017. augusztus 30-án betöltötte 70. életévét.

A Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés 2016. június 24-i ülésén döntött arról, hogy együttműködési megállapodást köt Jünnan tartománnyal, melynek aláírására 2016 júliusában, a jünnani kormányzó magyarországi látogatása során került sor. Az együttműködés elsődleges célja egymás megismerésén, a baráti kapcsolatok fejlesztésén túlmenően, a turisztikai és gazdasági kapcsolatok fejlesztése. Az együttműködés következő állomásaként kiállítóként veszünk részt Kína legnagyobb turisztikai kiállításán (International Travel Mart), amelyen Magyarország standján Bács-Kiskun megyét népszerűsítjük. Ezen alkalommal az együttműködésünket még szorosabbra fűzzük és ünnepélyes keretek közt testvérmegyei megállapodást írunk majd alá.

A „Tisza Vízgyűjtő Programrégió” Önkormányzati Társulás Tanácsa 2017. szeptember 6-i ülésén – áttekintve a Társulás eddigi működését és a vonatkozó jogszabályi környezetet – megállapította, hogy megfelelő pályázati lehetőségek hiányában a jövőben az eredményes működés nem biztosítható, ezért a Társulás 2017. november 30-ai hatállyal történő megszűnésének határozásáról döntött, melyet a képviselő-testület jóváhagyott.

Az önkormányzat kizárólagos tulajdonában lévő, két nonprofit kft. jövőbeni hatékonyabb működése érdekében a közgyűlés módosította a cégek alapító okiratát.

Szántó István elnök beszámolt a testületnek a Bács-Kiskun Megyei Értéktár Bizottság 2017. első félévi tevékenységéről, mely során 32 nemzeti értéket nyilvánított megyei értékké, köztük Bedő Istvánné vertcsipke-készítő munkásságát, az uszódi Benedek Péter Emlékházat és Bácsborsódon a Volt Latinovits Endre Kúriát.

Rideg László felkérésére beszámolót tartott Labancz Attila, a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal Kecskeméti Járási Hivatal vezetője a hivatal munkájáról, feladatköreiről és főbb szolgáltatásairól. A Magyar Közút Nonprofit Zrt. Bács-Kiskun Megyei Igazgatóságának vezetője, Dr. Sztana Zoltán érdekes és tanulságos előadást tartott Bács-Kiskun megye országos közúthálózatának állapotáról, fenntartási feladatairól, felújítási és fejlesztési ágazati terveiről, azok megvalósítási ütemezéséről és a folyamatban lévő fejlesztések megvalósulási helyzetéről.

Moiskó Csilla, önkormányzati tanácsadó betekintést engedett a megyei önkormányzat KEHOP-1.2.0-15-2016-00014-es kódszámú, „Éghajlatváltozásra adott innovatív válaszok Bács-Kiskun megyében” című pályázatával kapcsolatos feladataiba, az eddig megvalósult programokba és a jövőbeni akciókba.

A Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat Közgyűlésének Jogi, Ügyrendi és Nemzetiségi Bizottsága új, nem képviselő tagjának megválasztásáról is döntés született a mai ülésen: a 2017. június 10-én elhunyt Rostás László helyére Szűcs Csaba, Kiskunhalas Város alpolgármesterét választották a politikusok.

A Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat konzorciumi tagként pályázatot kíván benyújtani a TOP-1.2.1-16 kódszámú, „Társadalmi és környezeti szempontból fenntartható turizmusfejlesztés” című felhívásra. A projekt célja: a Bács-Kiskun megyében Nagybaracska és Kelebia között futó EuroVelo 13 (Vasfüggöny) kerékpárút láthatóvá tétele, a környezetében található ökoturisztikai attrakciók fejlesztése, továbbá a Kelebia központtal létrehozni kívánt natúrpark kínálati elemeinek látogatóbarát fejlesztése. A közgyűlés hozzájárult a pályázat beadásához, valamint jóváhagyta a kapcsolódó konzorciumi megállapodást.

Bács-Kiskun Megyei Területfejlesztési Nonprofit Kft. ügyvezetője, Kicsiny László részletes beszámolót tartott a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program jelenlegi állásáról. A 2015. évi felhívásokra – Kecskemét Megyei Jogú Város pályázatait nem számítva – mindösszesen 198 db pályázatot nyújtottak be a megye települési önkormányzatai, illetve nonprofit szervezetei, valamint a megyei önkormányzat. Az Irányító Hatóság 160 db pályázatot támogatott, a többi pályázat értékelése még nem zárult le.

A közgyűlés végül zárt ülés keretében döntött a 2017. évi megyei kitüntető díjak adományozásáról is.

A megyei kínáló keretében a közgyűlés tagjai és a meghívott vendégek ezen a napon is kizárólag térségben termelt és előállított finomságokat kóstolhattak.

MEGOSZTÁS