Amilyen kicsi Bócsa, olyan sok katolikus temploma van. Ennek oka az, hogy anno az iskolák államosítása, azaz 1948 után az Alföldön sok pusztai iskola mellé templom, kápolna, imaház épült — lévén egyházi szertartást a kommunizmus idején már nem végezhettek az iskolákban.

-Hirdetés-

A katolikus egyházközség ugyan egy, de a központi templom mellett havonta 1-1 alkalommal tartanak misét a kisbócsai, a fischerbócsai és a zöldhalmi kápolnákban is. Ez utóbbit a nyár folyamán szorgos kezek varázsolták újjá, mivel az egyházi hatóság nehezményezte a kápolna kissé leromlott állapotát. A helyi és elszármazott lakosok, valamint támogatók összefogásával néhány hét alatt megújult a mintegy 20 éve épült kis kápolna. A hálaadó szentmisére mintegy félszázan jöttek össze és meghatottan hallgatták Mezei Ferenc plébános szavait.

„Ennek a kis kápolnának az oltárképe az egész falat átfogja, benne a Szentháromság titkával, ami a legmagasabb szintű teológia. A középpontban Jézus áll, aki „Mediator Dei” —  azaz isteni közvetítő. Az oltárkép a megtérésre hív: amikor a pogány filozófiákban és barkácsolt hiedelmekben nem találjuk meg az örök igazságot. A legfőbb dolog pedig a szeretet, amit ha az Úr kezébe adunk, ő csodálatos dologgá alakítja azt! Itt kell megemlékeznünk a kápolna építőiről, valamint dr. Dankó László kalocsai érsekről és Király István plébánosról, akik mintegy 20 éve nagy áldozatot vállaltak a hívekkel egyetemben.”

A szertartás után mindenki ott maradt a fák alatt megterített asztaloknál egy kis süteményre és üdítőre. Itt beszélgettem el a renoválás szervezőivel, akik elmondták: a harang leszerelése váratlanul érte őket, de egyben tettekre is sarkalta a közösséget. Renoválták a tetőt, újra festették az épületet és a haranglábat, maga a harang csapágyazását pedig kicserélték. A bronzharang Csepregi Balázs szobrászművész keze alatt méhviaszos felületkezelésen esett át. Régi-új helyén ettől kezdve minden délben megszólal majd, a lakosok önkéntes szolgálatvállalásával.

Csak remélni tudjuk, hogy a jó példa máshol is követőkre talál.


A kápolna felújításhoz számos cég és magánszemély adott pénzt, valamint tárgyi adományt.

Kétkezi munkával segítettek:

Bíró Márta, Józsa Gábor, Faragó Ottó, Kesztl Tiborné, Tóth Ferenc, Tóth Richárd és családjaik.

Köszönet mindenkinek a segítségért!


 

A zöldhalmi harang felirata az 1910-es évszámmal

Káposzta Lajos

MEGOSZTÁS