— így kezdődött az az avató ünnepség, melynek keretében október 11-én szerdán egy újabb gyártóüzemet adtak át a bócsai Poli Farbe Vegyipari Kft-nél. A Forgatag Táncegyüttes dobprodukciója — ha úgy tetszik — pontosan rávilágított a lényegre: legyen az a festék könnyen szállítható, nagy mennyiségű és bármikor elérhető! Emellett pedig „szóljon rendesen a vödör”, ha ráverünk — azaz: legyen piacképes az ár!

-Hirdetés-

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter avatta fel az új üzemegységet, melyben leginkább robotok fogják gyártani a falfestéket. A beruházás 926 millió forintba került, melyből 445 millió az Európai Unió Európai Fejlesztési Alapja és a Magyar Kormány támogatásával került Bócsára. Mint a miniszter beszédében elmondta, az új festékgyártó technológia a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program keretében valósult meg.

Magyarán szólva: a gyártókapacitás jelentősen bővül, viszont a vállalaton belüli átcsoportosításnak és képzésnek köszönhetően munkahelyek nem szűntek meg. A fejlesztés legfőbb előnye, hogy a Poli-Farbe rövidebb idő alatt nagyobb mennyiségű falfestéket képes előállítani kevesebb villamos energia felhasználásával, miközben csökkenti az egységnyi tonnára vetített humánerő szükségletet, de növeli a termelés volumenét.

És ezzel állandó minőséget termelve. alacsonyabb költségráfordítással, versenyképes árral jelenik meg a piacon. Az új üzemegységben egy műszakban 30.000 tonna festéket tudnak előállítani, és ezzel megduplázódott a vállalat fehér festék kapacitása.

Megnövekszik az export

A korábbi uniós támogatásoknak és a jól szervezett dolgozói gárdának köszönhetően eddig is európai színvonalon gyártó cég leginkább a szomszédos országokba szállított a minőségi hazai festékekből: a román, a szerb és a szlovák piacon már bizonyítottak, de a fejlesztésnek köszönhetően immár elérhető közelségbe került Ausztria, Németország és Svájc is.

Egy gombnyomással indult

A megnyitó végén Zalatnai Brigitta moderátor felhívására Kerényi János és Lezsák Sándor országgyűlési képviselők, valamint Varga Mihály miniszter, Szabó Antal ügyvezető igazgató és Szőke-Tóth Mihály polgármester közös gombnyomással indították el a a Poli-Farbe Kft. új moduláris  festékgyártó üzemet!

Automatizálás és munkahelymegőrzés

Szabó Antal ügyvezető igazgató a tőle megszokott, sugárzó arccal vezette végig a politikusokból és gazdasági szakemberekből álló delegációkat az új üzemrészen. Mint elmondta, a vállalat Bócsa egyik legnagyobb foglalkoztatója. E fejlesztés legnagyobb kihívása, hogy miként tudják az innovációk és a technológiai fejlesztések a munkahelyek megmaradásával együtt szolgálni a vállalatok sikerességét, hosszú távon pedig a magyar gazdaság növekedését. A Poli-Farbe egy olyan jelentős beruházáson van túl, amely jó példával szolgál arra, hogy a negyedik ipari forradalom jegyében történő automatizálás és a munkahelymegőrzés egyszerre is megvalósítható.

Néhány számadat:

Az elmúlt 3 évben, beleértve már 2017-et is, az export forgalom arányosan 4-5%-ot tett ki a Poli-Farbe éves bevételéből. A következő három évben 20 %-os export növekedéssel számol a vállalat a fehér, beltéri diszperziós falfesték szegmensben, mivel az új moduláris festékgyár kiváló lehetőséget biztosít a külföldi piacok minőségi igényeinek megfelelő egyedi termékek gyártásához.

A szektor hazai forgalmát három nagyvállalat adja. A 25 éve alapított Poli-Farbe az egyetlen, amelyik egy magyar család tulajdonában van. Míg a konkurensek többsége beszüntette a gyártást Magyarországon, és csak a külföldi receptúrákat értékesíti a vásárlóknak, addig a Poli-Farbe folyamatosan bővíti portfólióját magyar vegyipari szakemberek segítségével, de a saját laboratóriumának és a gyártógépek fejlesztésével is.

A Bács-Kiskun megyei vállalat jelenleg 282 embert foglalkoztat, 2016-os nettó árbevétele 10,232 milliárd forint volt, szemben a korábbi évi 10,196 milliárddal. A Poli-Farbe a tavalyi üzleti évben 42.770 tonna terméket gyártott a hazai, illetve további hat európai ország piacaira. A dinamikus fejlődésben kulcsszerep jutott a diszperziós beltéri fehér falfestékeknek, amelyek értékesítése folyamatosan növekszik. A Poli-Farbe forgalmának mintegy 20 %-át teszik ki a homlokzati hőszigeteléssel összefüggő termékek.

A 2017-es üzleti év első három negyedéve is rekordforgalmat hozott a Poli-Farbe számára, mivel egyre több jövedelem marad a lakosságnál, s növekszik az ingatlanfelújítási kedv. A festékipari termékek köre 3 % körüli bővülést mutat.

Káposzta Lajos

MEGOSZTÁS