Hungarikum, modern mezőgazdaság, természetgyógyászat — fogalmak, melyektől gyakran hangos a sajtó. (Újra)felfedeznek növényeket, technológiákat és jótékony hatásokat, melyeket megfelelő marketinggel jó eséllyel lehet bevinni a piacra.

-Hirdetés-

A sok nemzeti értékké vált termék között itt, a homokon is feltűnik egy ritka szép, kék virágú, bokros növény: a levendula. A kiskunsági adottságok kimondottan kedveznek neki és néhány év múlva a vidékünk egyik jelképévé is válhat.

Barr Ágnes őstermelő. Soltvadkertről Bugacra kerülve a tanyájához tartozó területet levendulával ültette be, mely néhány év után idén fordul termőre.  Nem csak eladja a terméket, hanem tanácsot is ad, hogy melyik fajta mire használható: illatosító, szörp, lekvár, olaj, szárított levendula teának…

Ez egy 1300 töves ültetvény több fajtával, kezdi a bemutatót a tanyán. A fehér vagy angol levendulából csak 24 tő van, de szépen mutat a kék tengerben. A francia fajtából, a kékből 350 tövet ültettünk, melyet tihanyi levendulának is hívunk. Ez igen elterjedt, sok olajat ad. Van még Intermédia fajta is, melynek az a különlegessége, hogy nem rendelkezik maggal és igen nagy az olajtartalma.

Mint meséli, a levendula a puritán körülményeket kedveli. Magyarországi klasszikus termőhelyei mellett bárhol termeszthető, ahol a talaj az igénytelen növényeknek kedvez: laza, köves, homokos. A lényeg, hogy legyen napsütés és meleg, ez pedig a Kárpát-medencében adott. A nedvességet nem szereti, mert gombásodik, így állandóan nem lehet nedves a talaja. Viszont az első három évben meghálálja a locsolást. A levendula évelő növény. Kb. 8 éves korától hozza a teljes termést, de ehhez jól kell nevelni és metszeni. A legidősebb levendulatő Pannonhalmán van és állítólag 80 éves.

Végigmegyünk a virágzó levendulabokrok között: Ez egyfajta Toscana-érzés — mondja Ági. És nézd meg, mennyi poszméh és lepke röpköd a virágok között. A nektárra jönnek! Látványnak is gyönyörű a lepkeraj!

Na, jönnek a birkák. Tán szeretik?  — kérdezem naivan. Persze, majd takarmány-levendulát is termesztek, nem? — jön az ágis válasz. Azért jönnek, mert a sorok közé csenkeszt, egyfajta szárazságtűrő füvet vetettünk. A virág így nem hajol bele a homokba, nem szennyeződik. A birkák kilegelik a füvet, de levendulát nem bántják.

Aztán elővesz egy hosszú szárú metszőollót és nekikezd az első szüretnek. Csitt-csatt: telik a kosár. Először a francia fajták érnek, június közepén. Kevés, de jó minőségű olajat ad, édeskés az illata. 3 hétig aratunk. Az aratással együtt metszünk. Az újabb metszés tavasszal következik. Ez éppen olyan fontos, mint a szőlőnél. Fontos, hogy melyik napszakban szedjük le a virágot. Ha olajat szeretnénk, akkor a déli órában szedjük le, és a lehető legrövidebb idő alatt a feldolgozóba kell szállítani. Ott forrógőzös lepárlás során nyerik ki belőle. Illatszerek, masszázskrémek, testápolók és tisztítószerek alapanyaga. Emellett az állattenyésztésben pl. sebek kezelésére használják, mert nem rontja az állatok szaglását. Bizonyos fajták fűszernövénynek és teának is kiválóan alkalmasak.

A másik megoldás, hogy a szárítóba megy — illatosító kispárna, azaz pot-puri esetén. Itt vagy szétterítve, vagy száron felakasztva szárítunk. 3-4 nap alatt eldobja a virágot, amit utána beletöltünk a kis párnákba, tasakokba. A kispárnás illatosító szekrénybe vagy lakásba kerül — sokan az elektromos melegítő párnába is beleteszik. Illata nyugtató hatású, sebre helyezve az olaj gyógyír. De télen jól esik egy levendula tea is…

További információ: Levendulaház Bugac-Hungary (facebook)

Káposzta Lajos

MEGOSZTÁS