1995-ben kötött testvérvárosi szerződést Izsák és a németországi Strullendorf. Már az első látogatás alkalmával szoros kapcsolat alakult ki az izsákiak és a strullendorfiak között, annak köszönhetően, hogy a vendégeket nem szállodában, hanem családoknál helyezték el, és ez alkalmat adott a közelebbi baráti kapcsolatok kialakulására is. Rendszeressé vált, hogy évenként, felváltva szervezték a látogatásokat. Egyik évben a strullendorfiak jöttek Izsákra az őszi Sárfehér Napok idejére, míg a következő évben az izsákiak utaztak Strullendorfba, a július eleji Templom Ünnepre. A tavaszi, illetve kora nyári időszakban pedig diákcsere program keretében, az általános iskola tanulói ismerkedhettek a testvértelepülés mindennapjaival.

-Hirdetés-

Az idén, némileg megbontva az eddig kialakult rendet, az izsákiak 2017. október 5-9. között látogattak el Strullendorfba az Őszi Vásárra. Az autóbusszal utazó 47 fős delegációt, az elfoglaltsága miatt távol lévő Mondok József polgármester helyett, Sörösné Boldoczki Tímea önkormányzati képviselő vezette, melyben a Sárfehér Néptáncegyüttes táncosai és a Suttyomba zenekar is helyet kapott.

A vendéglátók kirándulásokat szerveztek a heiligenstadti, a Stauffenberg család tulajdonában lévő Greifenstein kastélyba, a memmelsdorfi Seehof, püspöki nyári palotába, és az Eggolsheimban lévő „Kék egér” – családi vállalkozásként működő – whisky lepárlóüzembe.

A testvérvárosi látogatás legfőbb programja az Őszi vásár volt, melyet Wolfgang Desel polgármester és az izsáki delegáció vezetője nyitott meg. A vendéglátók segítségével az izsákiak is felállíthattak egy pavilont, ahol izsáki termékeket árusíthattak, valamint az általuk készített száz adagnyi babos-gulyással kínálhatták a helyieket. A Suttyomba zenekar és a Sárfehér Néptáncegyüttes táncosai igazi magyaros hangulatot varázsoltak a vásári forgatagba.

Jövőre a strullendorfiak jönnek Izsákra, az elképzelések szerint a vendéglátók és a vendégek közös programjára helyezve a hangsúlyt.

-fg-

MEGOSZTÁS