Az ENSZ világnapok közül talán a legszélesebb körben ismert és számon tartott nap az Élelmezés világnapja. A WHO Európai Régiójában 145 millió túlsúlyos ember él, miközben 23 millióan alultápláltak. Az emberek étkezési szokásai jelentősen megváltoztak az elmúlt évtizedekben, mivel olcsóbb élelmiszer nagyobb választékban áll rendelkezésre, mint valaha. Ez a „táplálkozási átmenet” a gabonafélékben és zöldségekben gazdag étrendről a sok zsírt és cukrot tartalmazó diétára való áttéréssel jellemezhető. A minőséggel szemben a mennyiség került előtérbe. Ennek következményeképpen a túlsúly, az elhízás és a táplálkozással összefüggő nem fertőző betegségek megelőzése és gyakoriságának csökkentése sürgőssé vált az Európai Régióban. Ugyanakkor a nem biztonságos élelmiszerek, valamint az alultápláltság továbbra is megoldandó kérdést képez néhány országban, valamint az alacsony jövedelmű társadalmi csoportok körében.

-Hirdetés-

Ezen a napon évről évre próbálják felhívni a figyelmet az emberiséget érintő egyik legjelentősebb problémára, amelynek szerves része az élelmiszerpazarlás kérdése is. Míg a FAO adatai szerint a világban minden kilencedik ember éhezik, addig az Európai Bizottság becslése szerint csak Magyarországon évente kétmillió tonna élelmiszer hulladék keletkezik. A Foodpanda olyan kezdeményezéseket és módszereket gyűjtött össze, melyekkel a közösség, de akár mi magunk is csökkenthetjük a kukába kerülő élelmiszer mennyiségét.

Versenyfutás a szavatossággal
A Magyar Élelmiszerbank Egyesület 2005 óta foglalkozik azzal, hogy felkutassa a kereskedelmi forgalomba nem hozható, de minőségileg fogyasztható élelmiszereket és eljuttassa azokat a rászorulókhoz. Évről évre egyre nagyobb sikerrel oszt szét olyan boltokból érkező élelmiszereket, amelyek szavatossága közeli lejáratú.
A partnerszervezetek segítségével az átvett adományokat az Élelmiszerbank még a lejárati határidő előtt eljuttatja a rászorulókhoz.
Éttermi menü a nélkülözőknek
Jelenleg Magyarországon még nem egyértelmű az éttermi maradékok elszállítása, felhasználása jótékony célra. Jelenleg egy fejlesztési projekt keretében épp a korábban említett Élelmiszerbank Egyesület dolgozik azon, hogy a közeljövőben ez a terület is, túl a gyártók és kereskedők részéről elérhető élelmiszermennyiségen, bevonható legyen.

Racionális fogyasztás otthon is
Ahhoz, hogy kevesebb étel menjen veszendőbe, egyénileg is hozzájárulhatunk. Ha egy kis időt szánunk rá, hogy összeszámoljuk, mennyi élelmiszer megy veszendőbe csak a saját háztartásunkban, biztos, hogy egy lépéssel közelebb kerülünk a tudatosabb élelmiszer felhasználáshoz. Tervezzünk és gondolkodjunk előre.Október 16-a nem csak az élelmezés, hanem a kenyér világnapja is, mely a világ egyik legfontosabb élelmezési cikke. A magyar népi hitvilág igen sok, kenyérrel kapcsolatos szokással bír. A kenyér az egyházi szimbolikában is fontos szerepet kapott – tisztelete részint ezen alapszik. A kenyérhez fűződő hiedelmek és mágikus eljárások még a huszadik században is elevenen éltek. Isten áldása volt a neve; nem volt szabad rálépni, eldobni; ha leesett a földre, meg kellett csókolni, de legalább ráfújni. Ezek keletkezésében a legfontosabb tényezők a következők: a kenyér alapvető táplálék volt; mint ilyen lett a termékenység, a bőség szimbóluma, az agrármágia eszköze, áldozati étel.
A kenyér világnapját már közel 30 ország ünnepli elsősorban karitatív jelleggel, mivel ezen a napon a pékek adományaikkal segítik a rászorulókat.

Forrás: http://elelmiszer.hu, http://netfolk.blog.hu, http://www.eski.hu

MEGOSZTÁS