Minden évben október 21-én fantasztikus látvány tárul elénk, hiszen az Orionidák meteorraj csúcspontja ekkorra esik.

-Hirdetés-

Még ha nem is olyan látványos, mint az augusztusi csillaghullás, azért ezt is érdemes megtekinteni, hiszen a szerencsésebbek ilyenkor is megpillanthatnak egy-egy hullócsillagot az égen a hajnali órákban. Ez a jelenség általában október 15-én kezdődik és október 29-én fejeződik be és a maximum előfordulása október 20-22-re esik.

Tiszta égbolt mellett a jelenség szabad szemmel is megfigyelhető, a legtöbbre éjfél és napfelkelte között számíthatunk. Rossz hír a megfigyelőknek, hogy telihold volt a tegnapi nap folyamán. Csúcsidőszakban 15-20 hullócsillagot is elcsíphetünk az égbolton óránként, ám a holdfényben ennek csupán a töredéke várható.

Nevét onnan kapta, hogy a legtöbb hullócsillagot a Földről nézve az Orion csillagképben lehet látni. Ez a csillagkép hajnalban a déli égbolt irányában, magasan a horizont felett látható.

Az első meteorrajt A. S. Herschel 1864. október 18-án figyelte meg, amikor 14 meteort talált hullani az égen. Ezt követően az érdeklődés az egekbe szökött, azóta is az Orionidák pedig az egyik legjobban megfigyelt jelenség. A meteorrajt legkorábban középkori kínai észlelők említették, de európai említést csak 1864-ből találtak.

Az Orionidák mellett számos más meteorraj is aktív ebben az időszakban, így könnyen lehet, hogy több látványos fénycsóvát is megfigyelhetünk majd. Ilyen például a Leonidák meteorraj, mely földközelben október 20–november 30 tekinthető meg óránként 10-30 hullócsillaggal.

R.M.

MEGOSZTÁS