Október utolsó napjának éjjelén a halloweent, november elsején mindenszentek ünnepét, másnap pedig halottak napját ünnepeljük. Három egymás melletti emléknap, melyeket gyakran emlegetünk együtt. 
Abban talán mindenki egyetért, hogy napjainkban egyre népszerűbb a halloween, mely kulturális szempontból nem áll hozzánk túl közel. A kelta kultúrából eredő, az angolszász országok „védjegyévé” lett hagyomány számos ország kultúrája mellett a magyar kultúrába is éket vert, sajnos azonban az ünnep lényege már nem szivárgott be annyira a köztudatba, annak kereskedelmi háttere viszont annál inkább. Ha halloween, akkor leginkább töklámpás, szellemruha, horrorfilmek, csontvázak és házról házra járó jelmezes gyerekek jutnak eszünkbe, és sok helyen ennyiben ki is merül a „három napos ünnep”, arról nem is beszélve, hogy többeknek ezek jelentik a mindenszenteket és a halottak napját is egyszerre. 

Azonban nem említhetjük egy lapon a három emléknapot, hiszen hogyan is férhetnének össze a halottak emléknapjai egy rémisztgetős, szellemjárós esti programmal?

-Hirdetés-

Mindenszentek és a halottak napja a halottakra való emlékezés ünnepe. A mindenszentek napja, vagy röviden mindszent az üdvözült lelkek emléknapja, a halottak napja pedig fokozatosan vált a katolikus egyház ünnepnapjából az elhunytakról való általános megemlékezés napjává. Ezeken a napokon sokan gyertyát, mécsest gyújtanak elhunyt szeretteik emlékére, és felkeresik a temetőkben hozzátartozóik sírját.
A töklámpa fénye mellett férjen meg a gyertyák és a mécsesek lángja, a hátborzongató esti programok mellett kapjon helyet a csend és a béke, hogy méltóképpen ünnepelhessük.

MEGOSZTÁS