Kiskunhalas 2014-ben csatlakozott a Háborús Emlékhelyeket Gondozók Társasága által meghirdetett nemzetközi gyertyagyújtási akcióhoz, amelynek az volt a célja, hogy minél többen tekintsék fontosnak az elhunyt áldozatok emlékének ápolását, a béke megőrzése melletti elkötelezettséget.
Az előző évekhez képest is többen vettek részt a kiskunhalasi Pásztortűz Egyesület szervezésében az alsóvárosi római katolikus temető 11-es parcellájában tartott megemlékezésen, amelyet november 11-én, szombaton tartottak az elhunyt katonai áldozatok és hadirokkantak sírjainál. Közintézmények, társadalmi szervezetek tagjai, vezetői és jó szándékú emlékezni kívánok érkeztek az eseményre.
 
 

– Célunk, hogy a „közös Európában együtt emlékezés” jegyében a ma élő nemzedék tagjai közül minél többen érezzék sajátjuknak a csatatereken maradt déd- és ükapáink sorsát, tekintsék fontosnak az emlékezetünk ébrentartását, a béke megőrzése melletti elkötelezettséget – hangoztatta a megemlékezésen Végső István, a Pásztortűz Egyesület elnöke. A történész beszédében felvázolta a hősi parcella történetének legfontosabb fejezeteit is felelevenítette. Özv. Kiss Ferencné helyi poéta mellett Pásztor Gergely és Monda Margit költők olvastak fel saját költeményeket. Hozdik Zsolt plébános mondott áldást az első világháborúban elhunytakért. A résztvevők gyertyákat gyújtottak a hősi halott honvédek és hadirokkantak sírhalmainál és virágokat helyeztek el. 

-Hirdetés-

Fotók: Végső István

MEGOSZTÁS