Negyedik éve rendezzük meg Tázláron a Márton napi ünnepségünket, a szerencsére egyre több német nyelvet tanuló gyermekkel. Októberben már elkezdtünk a gyerekekkel a műsorra készülni, begyakoroltuk a verseket, énekeket, Márton napi díszeket készítettünk, az iskolai énekkar egy dallal készült. Fontos, hogy minden németül tanuló gyermek szerepelhessen, hiszen ezzel is lehet őket motiválni az idegen nyelv elsajátítására. A műsor napján 70 németes gyermek állt a katolikus templom oltára előtt, és a felkészültségük büszkeséggel töltötte el szüleiket, pedagógusaikat.

-Hirdetés-

November 10-én, pénteken este 5 órára megtelt a katolikus templom, ahol a településen élő német anyanyelvű vendégeket, az alpolgármester urat, papjainkat, lelkészeinket és tanulóink családtagjait a diákok német és magyar nyelven is köszöntötték. Szent Márton alakja már ismert a diákok körében, de minden évben újra felelevenítjük életének főbb állomásait, a róla szóló legendákat, elsősorban német nyelven, de természetesen magyarul is.

A legenda szerint a 4. században Szombathely környékén született és a római császár katonájaként szolgáló Márton egy különösen hideg téli estén francia honban lovagolva megosztotta meleg köpenyét egy nélkülöző koldussal. Aznap éjszaka álmában megjelent Jézus a koldus alakjában. Innentől kezdve nem a hadsereget, hanem Istent szolgálta. Jóságáról még életében legendák keringtek, püspökké is szentelték.

A legenda úgy tartja, Szent Márton alázatból ki akart térni püspökké választása elől, a ludak óljába rejtőzött, azok gágogásukkal elárulták, amiért később büntetésül valamennyit levágatta. Innen a „Márton lúdja” elnevezés. Ilyenkor vágták le a tömött libákat, úgy tartották: „aki Márton napján libát nem eszik, egész éven át éhezik.”

November 11-e dologtiltó nap volt. Tilos volt mosni, teregetni, mert a jószág pusztulását okozta volna. Sokfelé rendeztek Márton napi bálokat, vásárokat. Az újbor megkóstolása, finom ételek fogyasztása már önmagában jó hangulatot teremtett. A német nyelvterületekről ismert lámpás felvonulás, Martinsumzug, szintén Szent Márton emlékét hivatott őrizni, és jó cselekedeteket jelképező fényt kívánja eljuttatni mindenkihez. Ezt a szokást követve indult el a több mint 200 fős menet a falu utcáin, így osztva szét az öröm fényeit, lángjait a falu lakói közt.

A lámpás felvonulás után libazsíros kenyér és tea várta – a Tázlári Művelődési Ház kistermében – a gyerekeket és a vendégeket, aminek elfogyasztásával egy igazán jó hangulatú estét tölthettünk el együtt.- örömmel nyilatkozta Petriné Bugán Barbara.  

-K.Gy.-

MEGOSZTÁS