A hazai böllértalálkozók között kis „ékszerdoboznak” számít, sajátos hangulata és környezete révén is a Bócsator, amelyet idén hetedik alkalommal rendeztek meg a bócsai Parkerdőben az elmúlt szombaton.

-Hirdetés-

Kilenc bátor, lelkes és mindenre elszánt csapat vállalta, hogy megméretteti magát a Böllértalálkozón. 

Ahány csapat, annyi szokás, disznótoros étel-ital, megannyi érték és élmény, hiszen a Bócsator fő profilját tekintve, a gasztro – kulturális és hagyományőrző rendezvények sorát képezi.

Ahogy az lenni szokott, a hajnali órákban vette kezdetét a rendezvény, melyet Kovács Nándor a falu kisbírója és a Bócsa Község polgármestere Szőke – Tóth Mihály nyitott meg, majd a kötények nyakba akasztása és az áldomás felhörpintését követően, tanyaudvarról-tanyaudvarra járva zajlottak a szúrások. No de nem mindenhol zajlott ez zökkenőmentesen… a szúráshoz kell a sertés is, a Bugaci Betyár Böllérek csapatánál hiányzott a sertés! Kicsit késett az állat, lehet megneszelte sorsát és illa berek nádak, erek… nem tudni, hogy történt az eset, de kis késéssel indult náluk a verseny.

Két egyházi csapat is versengett, a Refi Döfi (Soltvadkert) és az Evangélikus Hurkagyár (Bócsa), utóbbi csapat a jó mulatság és közösség építés mellett, új templomuk építésére is gyűjtött.

Torockói Baráti Körnél erdélyi különlegességként, tordai pecsenyét és disznópörköltet is kóstolhattak a vendégek és kilátogató érdeklődők. (A kóstolás, mint eddig is, kóstolójegy ellenében zajlott.) A Böllér Baráti Körnél nyárson sült malac is várta a kiérkezőket, természetesen a sült vér, sült máj, hurka, kolbász, töltött káposzta, sült pecsenye, vagyis a hagyományos disznótoros ételek mellett.

Nem lehetett panasz a Böllérfalura, szebbnél- szebb tanyaudvarok „épültek”, színes virágok, kukoricacsövek, régi edények és használati eszközök igazán autentikus környezetet eredményeztek. Az Új Disznó Ügynökség számára díjat is hozott a megnyerő díszítés.

Hagyományőrzők is megjelentek szép számmal, a betyárok saját csapattal is indultak Peytu (Pétfürdő) néven, akik megmutatták, hogy a betyárkodás mellett a disznóvágás is megy nekik, sőt a délután folyamán egy rövid betyáros előadást is adtak.

Vidám Böllérek csapatának bőven volt oka vidámságra főleg a nap végén, hiszen Bócsa BölléreVida György lett. A brigádról tudni érdemes még, hogy az egész család részt vett a disznókodásban, még a távoli unokatestvérek is megjelentek; vágott, darabolt, töltött így az egész família.

Soltvadkerti Polgárőrség zöldfülűként kezdett, de derekasan helytállt, a nap végén meg is kapták jutalmukat. Sajátos versengés zajlott a két vadkerti csapat között, a tréfás beszólások, ugratások sora egymást követte. Nem kell aggódni, viszály nem született, mindkét csapat díjjal mehetett haza.

Ekkor hagyományosan nemzetközi tájfutást is rendeznek, a külföldi futók így szenvedélyüknek való hódolás mellett, a magyar konyhával is megismerkedhettek. A rendezvény híre a határon túlra is eljutott, többek között Erdélyből és Délvidékről is érkeztek magyarok, hogy jót mulathassanak, és baráti kapcsolataikat erősítsék.

A disznóvágás fortélyait a háromtagú zsűri – Balogh István (mesterszakács), Maros Gábor (húsfeldolgozó szakember), Száva Zoltán (mesterszakács) – és az érdeklődők mellett a Bolyai János Gimnázium egy osztályának tanulói is figyelemmel kísérhették, sőt részt is vehettek benne. Nagy élmény volt számukra a munkafolyamatokban való becsatlakozás, no meg a disznótoros ételek elkészítése és természetesen az elkészült finom falatok elfogyasztása is. A „munka” mellett, persze másra is jutott idő, csettegőzhettek a Kiskunsági Nemzeti Parkban, valamint a néptánccal is megismerkedhettek közelebbről.

Idén nemcsak a disznóságok kerültek zsűrizésre, de minden csapat megmérettethette saját „tüzes vizét” a Böllér Vére Mustrán. A háromtagú zsűrinek kellemes dolga volt, sokan irigyelték őket. A kóstolás jól sikerült, Speczlik Lajos (főzőmester), Sipiczki István (főzőmester) és Szőke – Tóth Mihály (a község polgármestere) is jól állta a sarat.

Kulturális programokkal is készültek a szervezők, a Szilaj Citerazenekar és a Bócsai Boróka Citerazenekar is fellépett, böllérvers is elhangzott, népdalt is hallhattak Katona Rékától, népi hangszer is bemutatásra került, valamint a betyárok műsorát is élvezhették a jelenlévők. A Kiskun Táncegyüttes tagjai idén is körbe táncolták a csapatokat, a hangulatot fokozták, az est folyamán táncház keretein belül a bátrabbak egy-két lépést is elleshettek tőlük, melyet a Böllérbálban megmutathattak.

A szervezők ezúton is köszönik a támogatók segítségét, közreműködését!

AGROLAND KFT., BAK ELLA, BÉ-KO KFT., BÓCSA KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA, BÓCSAI CIVILEK KÖZHASZNÚ EGYESÜLETE, BÖLLÉR BARÁTI KÖR, FONT PINCÉSZET, GÁL TAMÁS, KIRÁLY PÉK ÉS TÁRSA BT, KOZÁK BÜFÉ, MÁTYUS LAJOS, MOLNÁR ISTVÁN, SANDRA TRANS KFT., SÁRKÖZI KRISZTIÁN, SCHISZLER PÁLINKA, SZEGNÉ MARIKA NÉNI, TÓTH- BARANYINÉ CSIPAK ILONA, UTASI FERENC, VENCZÁK ZOLTÁN, VIDA BAU KFT.

Eredmények

BÓCSA BÖLLÉRE 2017: VIDA GYÖRGY

LEGFINOMABB TÖLTÖTT KÁPOSZTA: VIDÁM BÖLLÉREK (Bócsa)

LEGÍZLETESEBB HURKA: PEYTU (Pétfürdő)

LEGSZEBB TANYAUDVAR: ÚJ DISZNÓ ÜGYNÖKSÉG (Bócsa)

LEGFINOMABB SÜLT PECSENYE: BUGACI BETYÁR BÖLLÉREK

LEGJOBB SÜLT VÉR: BÖLLÉR BARÁTI KÖR (Bócsa)

LEGFERGETEGESEBB HANGULAT: REFI DÖFI (Soltvadkert)

LEGKIVÁLÓBB KOLBÁSZ: SOLTVADKERTI POLGÁRŐRSÉG

LEGAUTENTIKUSABB CSAPAT: EVANGÉLIKUS HURKAGYÁR (Bócsa)

LEGSZEBB SZÚRÁS: TOROCKÓI BARÁTI KÖR (Bócsa- Torockó)

KÜLÖNDÍJ: HEGEDŰS LÁSZLÓ (NYÁRSON SÜLT MALAC- Alsómonostor)

KÜLÖNDÍJ A KISKUNHALASI BÖLLÉREK BOLTJA FELAJÁNLÁSA: PEYTU (LEGÍZLETESEBB HURKA)

BÖLLÉR VÉRE MUSTRA GYŐZTESE: REFI DÖFI (Soltvadkert)

-K.Gy.-

 
MEGOSZTÁS