A szlogen átfordult, de a turizmus tekintetében régiónkra annak csaknem minden pontján igaz! És hogy miben nem teljesítünk jól? Leginkább a vendégéjszakák terén!

-Hirdetés-

Igen, a sok dicsérő szó mellett a szigorú tények ismertetése és a kritika is helyet kapott azon a turisztikai és vállalkozói fórumon, melyet XI. 16-án csütörtökön rendeztek meg Bócsán. A Hungarikum és Civil Házban tartott összejövetelen több mint harmincan vettek részt, a fórumot a megyei Kereskedelmi és Iparkamara Kalocsai Kirendeltsége és a helyi önkormányzat szervezte.

A vendégeket helyi termékek kóstoltatásával és citerazenével várták a házigazdák. Kovács Nándor kisbíró verses beszéde után Péjó Zoltán kamarai kirendeltségvezető és Szőke-Tóth Mihály polgármester köszöntötte a hallgatóságot. Káposzta Lajos, Szabó Csaba és Vincze Árpád Bócsa idegenforgalmát és a programok menetét ismertették, prezentáció és kisfilmek formájában. Vajon hogyan válik egy község, egy közösség az „élmények falujává”? Mit kell tenni, hogy minden együtt legyen a magunk és a vendégsereg szórakoztatására?

Horváth Roland, a Vendégváró Bács-Kiskun egyesület elnöke, egyben Érsekcsanád polgármestere éppen a vendégvárás dél-alföldi problémáit vette górcső alá. Mint elmondta, a régió messze alulmarad az országos szinttől, ami a vendégéjszakák számát illeti. Turistánként 1,7 éjszakát regisztráltak tavaly Bács-Kiskun, Csongrád és Békés megye területén. Ez meglehetősen alacsony szám. Szerinte az emberek nem tudják, hogy miért kellene itt maradniuk. És ebben főleg az információ hiánya a döntő, majd utána rögtön következik a csaknem teljesen hiányzó felnőtt (tovább)képzés az ágazati résztvevők körében.

Péjó Zoltán kamarai kirendeltségvezető a pályázati forrásokat ismertetve a még meglévő lehetőségekre hívta fel a figyelmet. Egyben a hiányszakmák listáját is megmutatta, mellyel aggasztó képet közvetített: képezünk ugyan szakembereket, de vajon hová tűnnek?…

Az előadások témájára és a helyzet értékelésére még visszatérünk.

A szakmai délután beszélgetéssel és egy igazi falusi áramszünettel ért véget.

 

Káposzta Lajos

MEGOSZTÁS