Szülőként a legjobbat és legtöbbet szeretnénk gyermekünknek, azonban jó pár tényezőt ajánlott figyelembe venni és megfontolni, amikor karácsonyi ajándékot keresünk a számára! Alapvetően nem mindegy a gyermek életkora, s az sem, hogy egyszerre egy vagy több gyermeknek ajándékozunk, illetve magányosan űzhető vagy közösséget építő játékról van-e szó. Ezen felül mérvadó az ajándék jellege. Átgondolandó, hogy oktató, készségeket fejlesztő vagy szimplán szórakoztató funkciót tölt majd be az a tárgy. Megannyi kérdés, és még nincs vége. Ajándékválasztás közben próbáljunk meg a gyermek fejével, lelkével is gondolkodni! Vajon mire van igazából szüksége? Ám mindenekelőtt ne tévesszük szem elől, hogy felnőttként mi vagyunk felelősek azért, hogy gyermekünknek megtanítsuk: az ajándék és ajándékozás örömet okoz, de a boldogságot nem ettől várhatják majd életük folyamán.

-Hirdetés-

Minőség vagy mennyiség?
Gyermekpszichológusok álláspontja szerint: minél több az ajándék, a gyerek öröme annál kisebb lesz. A számtalan apróbb csecsebecse szétforgácsolja a kiskorú figyelmét, s így az ajándékzuhatag nem válik számára kielégítővé. Emellett arra is érdemes gondolnia a szülőknek, hogy a minél több ajándékkal egyfajta ajándék- és újdonságéhséget alakítanak ki a gyermekben, ennél fogva idővel semmi nem lesz elég a számára, nem fog igazi örömet lelni semmiben, akármit is kap. A bőség zavara tehát nem jó irány. A szakértők javaslata az, hogy válasszunk egy, legfeljebb két főajándékot, és alig pár kisebbet, elhanyagolhatóbbat. Például a szülők együtt lepjék meg csemetéjüket egy közös ajándékkal, vagy maximum fejenként egy-egy meglepetést varázsoljanak a fa alá, ezen felül például tegyenek még egy gyümölcskosarat aszalt és friss gyümölcsökkel, vagy egy kevés édességet tartalmazó dobozkát a fa alá. Így megmarad az alapvető ajándék értéke és öröme a csemete számára.

A jó ajándék titka a gondos kiválasztás, és hogy kezdetektől személyre szóló legyen, azt érezhesse a gyermek, hogy odafigyeltek rá. Mindennél fontosabb azonban a készülődés, az ünnep hangulata, az együtt töltött, meghitt és tartalmas idő és az eközben szerzett emlékek, hiszen a szülőkkel közös élmények mindennél többet jelentenek a gyermeknek.

Életkor és funkció
A gyermek nemén kívül nagyon fontos szempont ajándékválasztásnál az életkor és a biztonság. Ezenkívül minden korban nagyon lényeges figyelni arra, hogy a gyerek lelke egészséges maradjon, miközben a játékok révén fejlesztheti önmagát. Elsősorban ezeket tartsuk szem előtt, s ne engedjünk túlzottan a nyomásnak, illetve csábításnak a modern kor és divat vívmányait illetően, hiszen a felnőtteken múlik, hogy gyermekből később milyen ember válik! Mindeközben ügyeljünk az érdeklődési körre is! Semmiképp se válasszunk olyan ajándékot, ami nekünk tetszik, ám az érdektelenségből adódóan a gyerek nem fog majd élvezni, és persze használni sem.

Kisebb korban még az érdeklődést fenntartó, a figyelmet lekötő, fantáziát megmozgató, valamint a készségeket fejlesztő játékokra fektessünk inkább hangsúlyt, mint pl. csörgő, zenélő játékok, építőkockák, baba, tologatható kisautó, babakocsi, mesekönyv. Óvodás, és később iskolás korban már inkább tanító, kreativitást fejlesztő és kapcsolatépítő jellegűeket válasszunk, mint a játékkonyha, babaház, kártya, vagy társasjáték (például az élvezetes Turbó Doki, ami egy változatos témájú kvíz kérdéseket feltevő, gyorsaságra épülő, modern családi társas). S leginkább tinédzser kortól kezdjünk el fő funkciójukban hasznos, praktikus, és szórakoztató jelleggel bíró ajándékokat vásárolni, mint pl. zenelejátszó, cipő, vagy egy póló a kedvenc együttessel.

MEGOSZTÁS