Télies, ünnepi ízek, jellegzetes illatok, kellemes, melegséggel eltöltő hangulat, szépen feldíszített fenyőfa és a várakozás izgalma… Közeleg a Karácsony, ami szinte mindenki számára egy várva várt ünnep, ám olykor a háziasszonyok rémálma is, hiszen össze kell állítaniuk az ünnepi menüt, sütni-főzni kell, kiszolgálni a vendégsereget, megteremteni a karácsonyi miliőt. Válogathatnak a hagyományos, közkedvelt ételek sorából, melyek olyan tipikus finomságok, amik nem hiányozhatnak a legtöbb család karácsonyi asztaláról, de a bevállalósak új színeket, ízeket is belevihetnek a menübe. Minden családanya szereti kényeztetni a szeretteit, s különösen ilyenkor szeretne kitenni magáért, ám sokszor nincs könnyű dolguk. Az ünnepi ételsorhoz adunk most tippeket.

-Hirdetés-

Vendégváró és előétel
Fontos szerepük van, hiszen szeretnénk valamivel megkínálni a vendégeket, az újralátás alkalmával üdvözölni a rokonokat. Ilyenkor kell pár falat, ami felett jó kicsit meghitten összeülni.

Nagyszerű lehet erre a célra a hangulatot megteremtő, kandírozott narancshéj félig csokoládéba mártva, az aszalt gyümölcsdarabos, vajas-fűszeres keksz, a pirított diós grillázs, a fahéjas-gyömbéres keksz, az ünnepi linzer a megszokottól eltérő csillag, karácsonyfa vagy hóember formában. És hogy a sós ízek kedvelőire is gondoljunk, kiváló választás az omlós, sajtos rúd, a mini perec, a sós, sajtos ropogós rúd mákkal, szezámmaggal, köménymaggal vagy pirospaprikával megszórva, esetleg csavart formában elkészítve, mártogatóssal kínálva.

Ha előételt is szeretnénk később az asztalra tenni, akkor könnyű, étvágycsináló fogásnak megfelelő lehet a látványra sem utolsó, mirelit leveles tésztából gyorsan elkészíthető sajtos, gombaszeletes, fűszeres mini lepény, a házi májkrémes, lilahagymalekváros pirított baguette, vagy a paradicsomos, bazsalikomos, mozzarellás karácsonyi csiga szintén mirelit leveles tésztából.

Italként pedig szolgálhatunk a melengető ízvilágú punccsal, forralt borral, házi tojáslikőrrel, és a gyümölcsökből, fűszerekből előre megsütött, majd üvegekbe későbbi felhasználásra eltett, ízletes sült teával.

Leves
A téli hidegben jól esik egy selymes, forró levessel indítani az ünnepi étkezést. Ennek megfelelően a karácsonyi menüsor szinte elmaradhatatlan levese az ízletes halászlé. Aki viszont nem szereti a halételeket, annak kitűnő, idénynek megfelelő választás a sütőtök krémleves, a borleves, vagy a céklakrémleves.

Főétel
A karácsonyi fogások éke egy tartalmas, vastagabb étel, mely hagyományosan a töltött káposzta, a székelykáposzta, vagy rántott hal krumplisalátával, de elmaradhatatlan finomság ilyenkor a kocsonya is. Aki már unja a megszokott ízeket, főételként bevetheti még a narancsos libasültet párolt lilakáposztával, a töltött dagadót céklasalátával, a savanyú káposztaágyon sült oldalast, és a bátrabbak a töltött, egészben sült pulykát is. Természetesen, helyettesítésként a csirke-, liba- vagy kacsasült is megteszi. A sült húsok mellé pedig pikáns, télies választás a birsalmaszósz.

Desszert
Nincs is jobb, mint egy kiadós lakoma után megkoronázni az ünnepi összejövetelt és asztalt a várva várt, leginkább édes süteményekkel. Klasszikus és közkedvelt finomság ilyenkor a mákos és diós bejgli, a zserbó, a mákosguba és a flódni. De nem feledkezhetünk meg a karácsonyi stollenről sem, avagy a gyümölcskenyérről és a mézes, fűszeres, fahéjas édességekről, mint a mézes puszedli, melyet mákkal vagy dióval meg is lehet tölteni, vagy a karácsonyi formákra kiszaggatott mézeskalács süti, a diós vagy mákos patkó, a habcsók, a dióhabos kosárka, és a kalács, amit finom narancslekvárral lehet feldobni.

MEGOSZTÁS