Nagy lehetőség egy ilyen kis iskolában, mint a bócsai, hogy a gyerekek választhatnak a két népszerű nyugati nyelv között. Már az első osztálytól „kétfelé szakadnak” az osztályok: angolosokra és németesekre — az első három évfolyamban heti 1-1, majd negyediktől heti 3-3 órára. Az elején csupán a „magvetés”, azaz a kedvcsinálás a cél. Először a dalok és a mondókák képezik a tananyag nagy részét, majd jönnek a komolyabb olvasmányok, ezzel együtt pedig a nyelvtan és a szótanulás.

-Hirdetés-

A németesek tanáruk, Szlobodáné Rakonczay Tünde vezetésével Márton napi ünnepekre, nyelvi táborokba és időnként adventi bécsi túrákra járnak el. Az angolosokat Kőfalvi Erika tanítja. Ők Halloween partyn, valamint térségi és országos levelezős feladatmegoldó versenyeken szerepelnek. Ilyenkor kicsit kitágul a világ: a gyerekek használják a nyelvet és összevetik tudásukat kortársaikkal.

Valahogy a szülőknek is meg kell mutatni a tudást! Tavaly már volt német advent, idén pedig bővítettek: az első gyertyagyújtást egy angol-német adventi műsor előzte meg, melyen a Boróka Iskola majdnem minden tanulója szerepelt. A Hungarikum és Civil Házban először magyar nyelven köszöntötte a több mint kétszáz fős vendégsereget Barcsikné Weinhardt Éva igazgató. Majd Szőke-Tóth Mihály polgármester állt a színpadra, hogy németül mondjon beszédet.

De miért is?

Talán nem sokan tudják, hogy…

Bócsa egy kicsit német központ is — amennyiben komolyan vesszük azt a „tanyás német” kolóniát, akik egyre inkább ide vonzódnak. A tucatnyi külföldi mellett tiszteletüket tették a környék kisebbségi németjei, valamint német és angol tanárai is. Így már volt tétje a sok próbának és tanulásnak, mely megelőzte a mintegy másfél órás műsort.

Ennek során lehetett elérzékenyülni, mosolyogni és örülni: volt itt ének, pantomim, kéménybe szorult Mikulás és karácsonyi gondolatok vetítéssel egybekötve. A kültéri gyertyagyújtás után pedig odabent egy kis fogadás következett mindenkinek. Nagy öröm volt megélni, ahogy régi ismerősök találkoztak és beszélgettek — ki milyen nyelven…

A szülők szerepe

Ma már nem elég a heti néhány tanóra — ez szinte bármelyik tantárgyra érvényes! A családok felelőssége, hogy a gyerek mit csinál a szabadidejében. Egyáltalán nem biztos, hogy különórára kell járnia. Elég, ha otthon hozzá olvas, vagy utána néz egyes dolgoknak. Mivel csaknem minden háztartásban van már számítógép, kézenfekvő, hogy a nyelvkönyvhöz mellékelt kétnyelvű CD-rom kiegészítő anyagot olvassa a gyerek. Illetve: olvashatná — ha nem csupán játszana azon a számítógépen! Tessék odafigyelni! Egy-egy ilyen fellépés az értő közönség előtt nagy lendületet adhat.

Káposzta Lajos

MEGOSZTÁS