A kereszténység, amint a nyugati világ uralkodó vallása lett, átvett pogány ünnepeket és szokásokat. Ezek közé tartozott az északi népek (főleg a vikingek) azon szokása, hogy a téli napforduló idején megajándékozták egymást. Odin, Woden szász istenhez hasonlóan ajándékokkal megrakott szekerén száguldott át az éjszakai égbolton. A kereszténység Szent Miklós (a gyermekek védőszentje) napjához kapcsolta aztán ezt az ünnepet. Innen származik a Mikulás név.

-Hirdetés-

Ma Mikulás ünnepe van nálunk, de vajon a Télapó személye hogyan jelenik meg más és más országokban?

Finnországban: Joulu Pukki,
Amerikában és Kanadában: Santa Claus,
Brazíliában és Peruban: Papa Noel,
Angliában: Father Christmas,
Dániában: Sinter Klaas,
Franciaországban: Pere Noel,
Hollandiában: Kerstman,
Japánban: Jizo,
Kínában: Shengdan Laoren,
Marokkóban: Black Peter,
Németországban: Herr Winter,
Norvégiában: Julenissen,
Olaszországban: Befana vagy Babbo Natale,
Oroszországban: Gyed Moroz,
Svédországban: Jultomten,
Spanyolország: Papa Noel,
Magyarországon: Mikulás vagy Télapó,
Romániában: Mos Nicolae,
Luxemburgban: Kleeschen, Zinniklos.

A “győri mikulás” 1988-ban lepte meg először a győri gyerekeket, amikor egy győri ügyes kezű játékos apuka két éves kislánya örömére varrt mikulás ruhát, ami olyan szépre sikeredett, hogy elhatározta megossza a többi gyermekkel is a látvány örömét. Hogy ne üres kézzel menjen a gyerekek közé – a Győri Keksz- és Ostyagyárhoz fordult segítségért. Halbritter Mátyás vezérigazgató partner volt a kezdeményezéshez. Következő évben támogatónak társultak a győri Kereskedők és Iparosok is. A mozgalom egyre erősödött, mára hagyománnyá vált, és kiemelkedően közhasznú magán alapítványként működik: 2100 gyermeket lát vendégül a Színházban egy előadásra, és minden gyermek kap egy tartalmas csomagot a Mikulástól. Magyarországon egyedüli levelezés 1991-ben egy kislány kérdésére indult -“Miért nem maradsz velünk, a Nagypapa szobájában ellakhatnál?” A kérés megragadta a “Mikulás”-t, és bérelt egy postafiókot. Így egész évben lehetőség van rá, hogy a gyerekek leírhassák örömüket, bánatukat, gondjaikat. Ma már 1200 levélre válaszolnak évente. 

A levélcím : “Mikulás Birodalom”
                            9002, Győr

Végül pedig mindenkit foglalkoztatott már biztosan az a kérdés, hogy vajon milyen lehet a Mikulás otthona? Olyan mesébe illő és álomszerű, mint ahogyan elképzeljük? Tele rénszarvasokkal és gyönyörű világítással? Hát ez így is van! Nézzék csak:

Forrás: wikipedia.org, varazserdo.hupont.hu, angolmaskepp.hu, femina.hu, mikulasbirodalom.hu

MEGOSZTÁS