2017. december 1-3. között került megrendezésre a XXXI. FLORA Virágfesztivál és XV. Keceli Országos Fazekas Kiállítás Kecelen. A virágkiállítás főtémájában a retró állt, a 60-70-80-as évek berendezési tárgyai, eszközei, járművei és játékai köré szervezték a virágkötők, termelők, kereskedők standjait, az ifjú virágkötők versenymunkáit és a kiskertépítő verseny pályaműveit. Az ünnepélyes megnyitó december 1-én, pénteken 10 órakor került megrendezésre. A vendégeket Haszilló Ferenc polgármester köszöntötte, beszédet mondott Bányai Gábor országgyűlési képviselő, majd a fesztivált Dr. Nagy István parlamenti államtitkár nyitotta meg. A kiállítás védnökei Dr. Nagy István, Bányai Gábor, Borbényi László, Pintérné Farkas Csilla, valamint a szakma részéről Gyenes István és Fráter György voltak. Dalokkal a kiskunhalasi Fazekas Eszter közreműködött. A közel 40 kiállító közül a virágfesztivál nagydíját gyönyörű liliomai kiállításáért a balástyai Gombos Pál, valamint cserepes és faiskolai növényei bemutatásáért a kecskeméti Hírös Kertészek Egyesülete vehette át. A Virágkötők, Virágkereskedő Vállalkozók Magyarországi Szakmai Egyesületével közösen szervezett ifjúsági kötészeti versenyen 5 iskola 14 tanulója vett részt, az egyéni összetett versenyt a bajai Kató Szabolcs, az iskolák vándordíját pedig ismét a szombathelyi Herman Ottó Szakközépiskola nyerte.

-Hirdetés-

Ezt követően a művelődési ház kiállítótermében nyílt meg a Retró játékkiállítás. Délután a MintaPinty zenekar adott koncertet, majd a kiskertépítő verseny eredményeit hirdették ki. A hétvége folyamán számtalan virágos program, kóstoló, előadás, bemutató színesítette a forgatagot. A közel 40 kiállító csodás standja mellett az akasztói Kalmár Benedek tökfaragás, tökfestés bemutatót, Gombás Attila és Halmos Monika foodstylist pedig különleges kötészeti bemutatót tartott. A látogatók körében ismét nagy sikert aratott a rózsát ajándékozó élőszobor és a gyerekeket megajándékozó Mikulás csakúgy, mint Bubutimár Éva manói, Csomák Lászlóné paverpol szobrai és a kecskeméti vasútmodellezők asztalai.

Szombaton a fazekasoké volt a főszerep: tárlatuk 15 órakor ünnepélyes keretek között nyílt meg, Rideg László, a megyei közgyűlés elnöke ünnepi gondolataival, Imre Károly védnök és F. Tóth Mária közreműködésével. A jubileumi alkalomra egy – a fazekasokat bemutató – kiadvány is készült, melyből egy-egy példányt az emléklap mellé a 30 résztvevő fazekas ajándékba vehetett át. A jó hangulatról népi zenével, dalokkal a Tüskös zenekar és Bata Viola gondoskodott. A művelődési ház nagytermében ezúttal is élő műhely, népi mesterségek bemutatója és a Huszár Borház közreműködésével Mari néni kocsmája kísért. A hétvége folyamán virág- és karácsonyi vásár, kisállat kiállítás, szabadtéren a Keceli Ízek Utcája és a Gazdák Udvara várta a nagyközönséget. A könyvtárban Borbényi István karikatúra kiállítása, a múzeumban Kovács Sándor amatőr természetfotós kiállítása, valamint Morvai Eszter és családja szalvéta kiállítása nyílt.

A programok sorában különleges színfolt volt a szombaton 10 órakor rendezett Értéktár kiállítás megnyitó és oklevél átadás, vasárnap 10 órakor pedig a képviselő-testület által megítélt tanulmányi támogatás átadása. Mindhárom este gyertya- és csillagszóró gyújtásra került sor a könyvtár előtt, a város adventi koszorújánál, pénteken főtisztelendő Burányi Roland plébános, szombaton a KÉSZ keceli szervezetének tagjai közreműködésével. Vasárnap a Keceli Német Nemzetiségi Önkormányzat szervezésében az iskola német nyelvet tanuló diákjai köszöntötték a schwarzenbrucki testvérvárosból érkezett vendégeket.

A kísérő programok között ismét szerveztek véradást a szombati napon, egészségi állapotfelmérést a kiskunhalasi kórház dolgozói által szombaton és vasárnap, valamint várta vendégeit a Pintér Művek és a keceli tűzoltóság is. Vasárnap 16 órakor hagyományteremtő szándékkal karácsonyi koncertet rendeztek a templomban, Schindler Regina (zongora) és az iskola gyermekkórusa közreműködésével.

A hagyományos háromnapos virágünnepen mindenki találhatott magának látnivalót, érdekes programot, a város intézményei, közösségei, önkéntesei aktívan vettek részt a szervezésben, lebonyolításban, melyet ezúton is nagyon köszönünk! Hálásak vagyunk a felajánlott retró tárgyakért, játékokért, melyek nagy sikert arattak a látogatók körében, Balláné Szűcs Adél és az önkormányzat kertészeti csoportja, Gombás Attila berendező, Farkas Bernadett és Trepák Mária virágkötők standjaiban. A virágkiállítás főtémájának ötletét, programjait és kiállítóit Gyalogné Klajkó Eszter és Selymesi Henriett szervezték. Támogatóink listája a www.kecel.hu honlapon olvasható, csakúgy, mint a további díjazottak és a programok részletei. 2018. december 7-8-9-én ismét szeretettel várunk minden kedves látogatót!

Szöveg: KE
Fotók: EP

MEGOSZTÁS