Grincsfa, manósipka vagy manófa bárhogyan is nevezzük, az ünnepi időszak egyik legbohókásabb, kunkorodó végű dekorációja. Már évekkel ezelőtt divatba jött, de most éli fénykorát hazánkban. Mint sok egyéb szokás ez is Amerikából érkezett hozzánk.

Forrás: google.hu
-Hirdetés-

Az 1950-es években Theodor Seuss Geisel írta a mesét, melyben Grincs a főszereplő -egy mesebeli zöld, szőrös lény, aki- nem szereti a karácsonyt, de egy kislány rábeszéli, hogy ünnepeljen velük együtt. A városka polgármestere megsérti őt, mert egy borotvát ad neki ajándékba, amin annyira felbőszül, hogy ellopja az összes karácsonyfát, égőket, dekorációt, ajándékokat,hogy senki sem ünnepelje a karácsonyt. De terve mégsem sikerül, mert a város lakói tovább ünnepelnek és énekelnek, hisz a karácsony a szívekben él, nem pedig a hozzákötődő tárgyakban. Bár egy kislány felnyitja a szemét, így boldog véget ér a történet, mégis hozadéka e negatív szimbólumokkal teli díszfa lett. A grincsfa alakja olyan, mint egy gúzsba kötött fenyő, melynek a hegye lelóg, általában nincs rajta gyertya, világítás sem.

Forrás: google.hu

Az adventi koszorú ezzel szemben kerek formájával az örökkévalóságot, állandóságot, gyertyáival a fényt és az életet: a hitet, a reményt, az örömöt és a szeretetet szimbolizálja.

Forrás: google.hu  

Ha valaki úgy dönt, hogy szeretné otthonát grincsfával díszíteni, rendkívül egyszerűen elkészítheti ezt a mutatós, örökzöldekből álló stilizált karácsonyfát. Örökzöldekből készül, erre a legtöbb forrás a zanótot említi, azonban ha nem sikerül beszerezni ugyanúgy lehet ciprus vagy tuja ágaival dolgozni, de kisebb méretű földlabdás növénnyel is. A felsoroltakon kívül műfenyőből vagy girlandból is elkészíthető. A titok a megfelelő kötözés, azaz a fa/ágak meghajlítása. Az ágakat egy arányos méretű virágcserépbe (homok-, sóder- vagy földágyon) kell helyezni, majd a növény ágait vékony madzaggal vagy dróttal össze kell tekerni. Színes szalagokkal, karácsonyi gömbökkel, termésekkel, világító izzósorral díszíthető.

Forrás: google.hu

Grincsfát tehetünk ajtónállónak, bejárat mellé, az ablakokba, a szobába, sőt már igazi karácsonyfának feldíszített Grincsfát is találhatunk.

Ki-ki döntse el, hogy melyik áll a szívéhez legközelebb.

 

MEGOSZTÁS