Biztosan sok mindenkit foglalkoztatott már a kérdés, hogy vajon külföldön, hogyan ünneplik ezt a mindenki számára csodálatos ünnepet, a Karácsonyt. Természetesen minden ország őriz saját hagyományokat a témát illetően, azonban vannak hasonló vonások, amelyek már itthonról is ismerősek lehetnek.

-Hirdetés-

Nézzük meg, hogy milyen is egy olasz karácsony:

1. Az Adventi vásárok, sok olasz város főterét díszítik a karácsony előtti hetekben. Ez manapság nálunk is így van, szinte minden nagyobb városban van legalább egy hangulatos vásár.

2. Az olaszok nem készítenek és nem is vásárolnak adventi koszorút, feléjük ez nem megszokott. Helyette viszont hosszú időn keresztül jászol készül (Presepe). A jászol kinézete mindenkinek a kézügyességétől és a fantáziájától függ, a lényeg, hogy karácsonyig elkészüljön.

3. A karácsonyfa – már ahol van, mert Velence környékén még most sem igazán divatos – mindig műfenyő. Egyszerűbb, és környezettudatosabb is. Igaz, nincs tőle fenyőillat a lakásban, de tűlevél sem a szőnyegen, szóval megfontolandó. Nálunk is érdemes egyébként beruházni egy jó minőségűre, két, de maximum, három év alatt megtérül az ára, és utána még 10 évig van fenyőnk.

4. Az olaszok nagy része vagy hívőnek tartja magát, vagy vallásos, ha nem is gyakorolja ezt minden külsőséget tekintve. Azonban sűrűn előforduló családi program a templom vagy a pápai mise a tévében, így bátran kijelenthetjük, hogy az ünnep nem csak egy munkaszüneti napot jelent számukra, hanem a szent jellege nagyon is fontos.

5. Babbo Natale – azaz a Télapó. Olaszországban december 6-án nem történik semmi érdekes, úgy látszik, hogy a Télapó ebben az időszakban inkább Európa más részein munkálkodik. Délre később, karácsonykor érkezik meg, ugyanis az olasz gyerekeknek nem a Jézuska, hanem a Babbo Natale hozza az ajándékot. (Úgy tudjuk, az olaszok meglehetősen el is hűlnek a hír hallatán, hogy az ajándékok cipelését és a Kisjézust összemossuk.) A Babbo Natale (állítólagos) felesége pedig a Befana, a jó boszorkány, aki Vízkeresztkor, január 6-án látogat el az itáliai családokhoz, és hoz egy zsák ajándékot.

6. Karácsonyi kalács – a panettone. Olaszországban rendkívül népszerű, kuglófszerű mazsolás-gyümölcsös édesség, melyet általában az üzletekben szereznek be a háziasszonyok időszűkére hivatkozva, azonban otthon is elkészíthető. Aki beiglit már sütött életében, annak nem jelent leküzdhetetlen akadályt az elkészítése, viszont új íz világot és színt vihet az ünnepi asztalra. Érdemes kipróbálni.

Forrás: olaszorszagrol.hu

MEGOSZTÁS