Sokan gondolják úgy, hogy a betlehemi istálló csendje és egyben ünnepélyessége egy tanyasi kistemplomban kerül legközelebb a szívekhez., Ezért is telik meg a kisbócsai Szentkereszt templom évről évre a karácsonyesti (na jó: 18 órakor kezdődik) misére.
A mintegy 100 embernek csak a fele helybéli. A többiek elszármazottak, vagy egyszerűen Bócsa-barátok. Mezei Ferenc tázlár-bócsai plébános szentbeszéde sok szívbe hozta el idén is karácsony üzenetét.

-Hirdetés-

„Venite, venite, Emmanuel! —Jöjj el, Emmánuel!” Számára is, mint sokaknak, szent misztérium, azaz titok, hogy Isten miért ily módon küldte el szent fiát az emberek közé.
A karácsonyi történet a hit példája: a pásztorok, a bölcsek és maga Heródes is elhiszi, ami történik és ami történni fog.

Ferenc pápa így fogalmazott a magyar püspöki kar látogatásakor a közel kétezer éves események kapcsán: „A fény ma is keletről jön. Latinul a lux. Nyugatról pedig nem a lux, hanem csak a lux-us.” A szójátékot folytathatjuk „fény-fényreklám-fényjáték” vagy éppen a „fény-fényezés-fényűzés” szófüzérrel…  A lényeg, hogy a hit nélkül elveszti a karácsony a lényegét és a lelki üzenetét.A szentmise alatt Lenthár Dezső kántor szolgált. A szertartás végén ideillő verssel búcsúzott a plébános. Az ünneplő gyülekezet pedig odajárult a kisbócsai betlehemhez, hogy mindenki elmondhassa saját karácsonyi imáját a Szent Család előtt.

Káposzta Lajos

MEGOSZTÁS