Biztosan sok mindenkit foglalkoztatott már a kérdés, hogy vajon külföldön, hogyan ünneplik ezt a mindenki számára csodálatos ünnepet, a Karácsonyt. Természetesen minden ország őriz saját hagyományokat a témát illetően, azonban vannak hasonló vonások, amelyek már itthonról is ismerősek lehetnek.

-Hirdetés-

Egy kicsit távolabbra utazunk most fejben, hiszen megnézzük, hogy milyen is egy afrikai karácsony:

Afrikában a keresztény vallás a legelterjedtebb, óvatos becslések szerint az afrikaiak
40-45%-a eme vallás követői közé tartozik, akik főként Közép- és Dél-Afrikában élnek nagy számban. Ennek megfelelően a Karácsonyt a kontinens szinte minden részén megünneplik, többnyire az általunk is ismert módokon. Karácsonykor a családok összegyűlnek, közösen énekelnek, étkeznek és amennyire erejükből telik, még ajándékokat is adnak egymásnak. Szerencsére az utóbbi szokás nem annyira hangsúlyos, mint az európai kultúrkörben, ez az ünnep főként Jézus születésének megünneplését és a családok összegyűlését jelenti, az aprócska ajándékok pedig általában nagyon fontos használati tárgyak, például ruha, szappan vagy tankönyv.

A karácsonyi ünneplés legfontosabb fénypontja a mise, amikor az emberek legszebb ruhájukba öltözve ellátogatnak egy templomba, ahol énekelve, vidáman megünneplik Jézus világra jöttét. Dél-Afrikában a tengerpartokon sütögetnek pulykát, Ghánában az okra leves a tradicionális étel, Libériában marhahúst fogyasztanak rizzsel, ami errefelé nem annyira különleges étel.

Egy dél-afrikai férfi az országban honos fafajták ágaiból készített és különböző színűre festett karácsonyfák árul. Forrás: MTIEgyes országokban különféle érdekes szokások is kapcsolódnak az ünnephez, Malawiban például fiatal gyerekek járnak házról-házra és zenés táncokat adnak elő házilag készített ruhákban és házilag fabrikált hangszerek segítségével, amiért általában kis ajándékot, ritkán pénzt kapnak. Gambiában Karácsony napján nem ritkán egész falvak lakossága jön össze és zenés parádéval ünnepli meg a kereszténység legszentebb ünnepét, de szinte az összes országban, ahol jelen van ez a vallás, különleges szokásokat találhatunk az ünnepkörhöz kapcsolódóan.

A dekorációk igazodtak az éghajlathoz, a környezethez, de hasonló motívumok vannak jelen Afrikában is, mint mondjuk Európában. A boltok kirakatait, a templomokat, az otthonokat valamennyire feldíszítik, valahol még műhavat is szétszórnak a hatás kedvéért, de például Ghánában pálmafákra akasztanak égőket, csengőket és gyertyákat. A leginkább megszokott látványt Dél-Afrika nyújtja ilyenkor, ha eltekintünk a nyári időjárástól, akkor fenyőágakkal feldíszített ablakokat, ajtókat láthatunk, ráadásul Szenteste nem ritka látvány az ablakban lógó zokni sem, az ajándékoknak. Libériában olajpálma szolgál karácsonyfaként, amit apró csengőkkel díszítenek fel, és amely körül összegyűlik az egész rokonság és énekekkel, játékokkal ünnepelik a jeles napot. Ekkor gyakoriak a betlehemes játékok is, ami a szegényes felszerelés ellenére nagyon meghitt.

Forrás: mindennapiafrika.blog.hu

MEGOSZTÁS