Zár a kacsatelep, de most nem a madárinfluenza miatt. Az már a múlté! Február végén újra indulhattunk — mondja nevetve a gazdaasszony. De most gyere hátra, ilyet még úgysem láttál…

-Hirdetés-

Mint kiderült, éppen kacsapakolásra, vagyis szállításra érkeztem. A munkások egymást heccelve vitték a kacsákat a teherautóból a tömőház ketreceibe. Pontosan hármat egy-egy fakkba. Van hangulatfelelős is: Kovács Tibor Tibcsi, aki a kacsák nagy barátja!

Fischerbócsán vagyunk, velem szemben a gazdaasszony, Csontosné Varjasi Katalin ül. Bent vagyunk a lakóház előszobájában — itt már fűtenek. Noha az udvar másik felén már az istálló áll, idebenn semmit sem érezni a kacsaszagból. Megszokta az orrunk, vagy ennyit tesz a légfrissítő, mely a lakás bejáratánál megspriccelt mindenkit? — teszem fel a kérdést.

A telep létesítésekor nagyon odafigyeltünk a széljárásra — meséli Kati. A tömőházban nyáron hűtőpanelek csökkentik a meleget, a ventilátorok pedig kinyomják a szagot — a másik irányba! Az is igaz, hogy védekezünk, ahogy tudunk: pl. amikor bejövünk a lakásba, cipő le, munkásruha le! Ha nyáron jöttél volna hozzánk, pláne este, amikor megáll a levegő, jobban éreznéd a kacsaszagot, de mi már megszoktuk.

Kati mesél: itt született a dűlő másik oldalán. 18 éve ment férjhez, és mindig állattatással foglalkoztak, mint őstermelők. Volt itt már liba, pecsenyekacsa, Mullard kacsa, valamint liba- és jelenleg nagy tételben kacsatömés. Ez utóbbi intenzíven 2008 óta megy: mindig a kereslet határozta meg, hogy mi volt a húzóágazat.Mi történt ekkor?

Ebben az évben épült fel MVH-s pályázat (Magyar Vidékfejlesztési Hivatal) és takarékszövetkezeti segítséggel ez a telepünk itt, a tanya mellett. Aztán épült máshol is a környéken.

Csontosék azt vallják: „ha nem mersz, nem nyersz”. Persze meg is kell vizsgálni az ajánlatokat és be kell rendezkedni az adott tevékenységre. Kati egy időben napi 280 libát tömött. 18 napig voltak itt, aztán leadás, takarítás, újabb kör. Most 2600 kacsa egy-egy turnus, de erre a mennyiségre már munkásokat tartanak.   

A munkaerő létszám tervezhető: átlagosan 700 kacsa vagy liba / fő. A libát naponta négyszer kell tömni, a kacsát egy hétig reggel és este, aztán pedig 10-11 óránként. De a kacsa begyének tágulása megmutatja, hogy mennyit bír egyszerre. Ha a megadott adag nem fér bele, akkor sűrűbben kell tömni, 8 óránként. Mindegyik turnus más és más: a tömőember feladata odafigyelni a jószág igényére és kapacitására.  Az is tudott, hogy a meleg miatt nyári tömés kisebb súlygyarapodást eredményez, mint a tavaszi vagy az őszi.

A rendszeresített kacsa-menü szinte központi előírás, bár közrejátszik benne a tapasztalat is. Egy külön receptúra szerint elkészített masszáról van szó, mely áztatott kukoricadarát, szemes kukoricát és táp granulátumot tartalmaz. Emellett ebbe kerülnek bele a szükséges gyógyszerek is.

Mint mesélik, a nevelőtelepen, kiskacsa korukban maguktól esznek. Utána azonban tömni kell, ha eredményt akarnak elérni. De le is kell állni, mégpedig évente kétszer: augusztus 2 felében, valamint december 2. felében, karácsony környékén. Amúgy — mint mondják — folyamatos az integrált termelés: kacsa jön, kacsa megy…

És akkor egy kis szakma:
A kacsa útja az integrált termelésben

  1. állomás: keltetés
  2. állomás: nevelő telep (9-10 hét)
  3. állomás: hizlalás a tömő telepen (2 hét pl. Csontoséknál Fischerbócsán)
  4. állomás: vágóhíd és feldolgozás (pl. Kiskunmajsán)

Kacsák létszáma turnusonként: 2.600
Hízlalási idő: 2 hét
Tömési mennyiség: kezdetben 3,25 dl, az 1. hét végén már 6,5 dl.  
Gyarapodás a hizlalás alatt: kb. 2 kg, melyből a máj súlya 50-60 dkg (átlagszám!)

Káposzta Lajos

MEGOSZTÁS