Szinte minden országnak megvannak a maga szilveszteri hagyományaiősidők óta fontos szerepet kap az Ó év búcsúztatása. A polgári év utolsó napja, Szent Szilveszter pápa ünnepe. Este óévi hálaadást tartanak a templomokban. Szilveszterkor és újévkor a szokások és hiedelmek célja, hogy biztosítsa a következő esztendőre az emberek egészségét, szerencséjét, bő termést, az állatállomány szaporaságát.

-Hirdetés-

Olaszország

Szilveszter estéjén piros fehérneműt viselnek, mivel az a babonák szerint szerencsét hoz. Mikor, pedig éjfélt üt az óra 12 szőlőszemet esznek. Az olasz menünek is elengedhetetlen része szilveszterkor a lencse, ugyanúgy aljas, anyagi megfontolásból, mint magyar honban. Néhol szokás lencsével megtöltött pénztárcát ajándékozni, hátha eurósodik benne a töltelék.

Az olaszok szerint a rossz szellemeket, gonosz lelkeket elrettenti a zaj, ezért ilyenkor látástól-vakulásig megy a petárdázás, éjfélkor tűzijáték. Valójában az éjféli pezsgő felpattintása, és az ezt kísérő durranás is ezt idézi. Ne mulasszuk el a – szigorúan olasz – pezsgőbe mártani ujjunkat, és a nedűvel megkenni a fültövünket.

Az olaszoknál jobb, ha újév napján a fejünk fölé nézünk, hiszen a hagyományok szerint ekkor megszabadulnak minden régi kacattól. Az ünnepies lomtalanítást az ablakon keresztül végzik, szó szerint.

Spanyolország

A spanyol újévi szokások szerint éjfélkor minden egyes harangozásnál bekapnak 1-1 szőlőszemet, hogy szerencsét hozzanak az újévre. Ha elszámolják magukat, balszerencse vár rájuk.

Szilveszter éjszakáján a spanyolok is kedvelik a tűzijátékot, de főleg a petárdák durrogtatását. Néhány településen még él egy, inkább a téli napfordulóval összekötött hagyomány, miszerint máglyákat gyújtanak: ez az Hoguera de los Quintos.

A spanyolok általában családi vagy szűk baráti körben szilvesztereznek: közvetlenül éjfél előtt végeznek a vacsorával, együtt megnézik a tévében az élő közvetítést és elfogyasztják a tizenkét szőlőszemet, majd pezsgővel, cavával, esetleg sidrával (almabor) koccintanak. Csak ezután indulnak a reggelig tartó, sokszor a délelőttbe nyúló buliba – és mi sem esik jobban az év első napján, mint egy finom chocolate con churros reggelire.

Görögország

Szilveszterkor sokan a jövőt kutatják, szinte mindenki kártyázik, és akik a kártyában nyernek, azok a következő évre is hasonló szerencsét remélnek. Nemcsak különböző kártyajátékokat űznek, hanem ki is vetik a kártyát. Vannak, akik inkább a kávézaccból jósoltatnak, bár ennek fortélyait inkább csak az idősebb ismerik és gyakorolják ma is.

Az év első napján ünneplik Szent Vaszílioszt, aki a mai görög gyerekek számára a Mikulást jelenti. A kis ajándékok mellett az újévi pitébe rejtett pénz tartja izgalomban a gyerekeket. A görögök újév napján a hagyományt követve vaszilopitát esznek, mely lehet édes kalács, vagy piskótához hasonló tortaformában sütött sütemény, vagy akár rétes jellegű sós pite. A lényeg a benne elrejtett pénz, amely megtalálóját az újévben különösen szerencséssé teszi.

Bulgária

Bulgáriában az óraütést követő 2-3 percre leoltják a villanyt, szabad teret adva az újévi csókoknak. Ezt követően a házi asszony felvágja a meglepetéseket tartogató tortát. Az, aki pénzérmét talál a tortaszeletében, egész évben bőségre és gazdagságra számíthat.

A bolgár ünnepi népszokások szigorú naptári rend szerint zajlanak. Csak férfiak vehetnek részt a koleduvane népszokásban, a karácsonyi éneklésben. A szurvakane a legjellegzetesebb újévi hagyomány, amely az egész országban fennmaradt napjainkig is. A bolgár laduvane szintén újévi hagyomány, de csak lányok vehetnek részt benne és házasságkötésre vonatkozó csoportos jövendölésnek felel meg.

Dél-Afrika

Olaszországhoz hasonlóan Dél-Afrikában is elterjedt szokás az „ünnepi lomtalanítás”. Itt azonban olyan komolyan veszik az újévi hagyományokat, hogy gyakran nagyobb bútoroktól, vagy elektronikai cikkektől is megszabadulnak az ablakokon keresztül, például egy hűtőszekrénytől. A veszélyes újévi hagyomány ellen a rendőrség is küzd, ugyanis nem ritkák a sérülések sem.

Japán

Nagyon fontos hagyomány a bűnök elűzése szilveszterkor, amiért a helyiek 108-szor kongatják meg a harangokat. Mindegy egyes ütés ugyanis egy-egy bűnt takar, amiből összesen hat van: mohóság, harag, butaság, határozatlanság, könnyelműség és irigység. Ezeknek pedig 18 árnyalata van, így jön ki a 108. Csak szerintünk bonyolítják túl?

Ausztrália

A tengerentúlon zajkeltéssel várják az újévet és ők egyáltalán nem a hangos zenét értik ez alatt. Év közben próbálnak minél hangosabb tárgyakat összeszedni, amikkel majd szilveszterkor kimennek az utcára (a kedvencük a különböző edények és serpenyők), majd ezekkel zajongnak órákon át.

Törökország

Itt szilveszterkor tartják a karácsonyt, vagy legalábbis valami olyasmit. Adventi gyertyát gyújtanak, feldíszítenek egy fenyőfát és még a télapó is ilyenkor jön. Nem furcsa?

Kuba

A kubaiak szilveszter napján minden kéznél lévő edényt teletöltenek vízzel, amelyet éjfél után kiöntenek az ablakon. Ezzel kívánnak tiszta, sima lefolyású újévet. A spanyolokhoz hasonlóan náluk is elterjedt a szőlőszemevés éjfél után.

Kubában január 1-én nem csak az újévet, hanem a forradalom végét is ünneplik.

Vietnám

Vietnámban az újév január 21-e és február 19-e között kezdődik. Mozgó ünnep, minden évben más időpontra esik.

Az Újév előestéje az ünnep egyik legfontosabb eleme. Ilyenkor a családok összegyűlnek, és együtt búcsúztatják az óévet. Éjfélkor minden ajtót és ablakot kitárnak, hogy az óév el tudjon távozni.

Az ünnepre mindenki új ruhába öltözik, a vörös és sárga színeket preferálják. Egyrészt ezek a nemzeti zászló színei, másrészt a vörös a jó szerencsét és a boldogságot, míg a sárga a barátságot szimbolizálja. Az Újév első napján még a betegek is kikelnek az ágyukból, nehogy egész évben betegek maradjanak.

Nagyon fontos, hogy ki a ház első látogatója. Ha az első vendég gazdag, tekintélyes és boldog, akkor a család egész évben szerencsés lesz. Ezért néha kifejezetten meghívnak egy különleges személyt, hogy meghozza a szerencséjüket.

Forrás: szilveszter.hu, olaszmamma.blog.hu, kulturtapas.hu, gorogmania.hu, cosmopolitan.hu, hu.euronews.com, bencsikandrea.blog.hu

MEGOSZTÁS