A rövidhír annyi, hogy a Kecskeméti Fesztivál Kórus élményekben gazdag napokat töltött a Krakkói Adventi és Karácsonyi Kórusfesztiválon.

-Hirdetés-

Mi azonban rögtön kibővítjük azzal, hogy a modern és magyar zenét egyaránt tartalmazó repertoár bemutatásához citerást is vittek magukkal. Ő pedig nem más volt, mint a bócsai Kárász István, aki szerteágazó művészeti tevékenységének köszönhetően ezt a feladatot is megoldotta. 

Mint egy óévi citerás esten beszámolt róla, a kezdeményezés eredetileg a „Visegrádi Négyek” ötlete volt, de a fellépők köre az indulás óta jelentősen kibővült, mégpedig a szomszédos országok kórusaival. A 2017 decemberében rendezett eseményen így már 16 énekkar vett részt. A több helyszínen rendezett hangversenyen és megmérettetésen többek között Ukrajna, Macedónia, Litvánia, Észtország, Oroszország, Írország, Magyarország és a házigazda Lengyelország kórusai léptek fel.

Istvánék a város négy gyönyörű templomában énekeltek több kiváló európai kórussal együtt. Nagy feltűnést keltett és egyben elismerést váltott ki, amikor a kórusszólamból kilépve kitette a hatalmas citerát, amivel bezengette a templomot. A magyarok a Fesztivál ezüst diplomájával, valamint szakmai és emberi tapasztalatokkal gazdagodva tértek haza. A 2005-ben alakult Kecskeméti Fesztivál Kórust dr. Kiss Katalin nemzetközi hírű karnagy, egyetemi docens készítette fel a nemzetközi megmérettetésre. A felnőttekből álló vegyes kar jelenleg 40 tagot számlál.

Káposzta Lajos

MEGOSZTÁS