Közmeghallgatást és falugyűlést tartottak az elmúlt hét végén Bócsán. A Hungarikum és Civil Házban a képviselő-testület és az intézményvezetők mellett számos egyesületi vezető és érdeklődő gyűlt össze, hogy meghallgassa Szőke-Tóth Mihály polgármester beszámolóját 2017-ről és a terveket 2018-re.

-Hirdetés-

„A mi feladatunk a lakosság szolgálata” — kezdte beszédét a megye egyik legfiatalabb polgármestere. „Szolgálunk látványosan és láthatatlanul — ahogy a körülmények és a lehetőségek megkívánják.”

A mintegy egyórás beszámolóból kiderült: 2016 és 2017 a pályázatbenyújtások ideje volt. Ennek nyomán számos tervezett beruházásra nyertek uniós és magyar kormánytámogatást, melyhez adott esetben némi önkormányzati önrész szükséges, némelykor azonban ennek megtámogatása is lehetséges.

A legfontosabb, hogy idén megkezdődhet a szociális központ építése, mely 5 éven át nappali ellátást nyújt a település időskorú lakosainak, utána pedig bentlakásossá alakítható át. Miért van erre szükség? Mint a polgármester elmondta, a faluban sok olyan ember él, akik magányossá váltak: házastársuk elhalt, gyerekei elkerültek vidékre, gondozásuk és ellátásuk családi keretben nem oldható meg. Az is igaz, hogy Bócsán — mint ahogy országosan is — felbomlanak a nagycsaládok. Már nem élnek együtt generációk, mindenki munkahelyen dolgozik, ami Bócsa esetében sok esetben vidékre történő kiszállásokkal, utazással, távolléttel is együtt járhat. Az idős ember pedig jobban érzi magát, ha kortársaival, biztonságos környezetben lehet együtt.

Apropó munkahelyek: Bócsán a vegyipar, a mezőgazdaság és a szállítmányozás a fő munkaadó. A számítások szerint 300-350 fő jár át a faluba vidékről dolgozni. Ez üdvösebb, mint ha ennyi lakosnak nem lenne munkája. Az önkormányzatnak fontosak a munkaadók, de fontosak az önmagukat foglalkoztató egyéni vállalkozók is. Igyekeznek minden segítséget megadni, de fontos, hogy a törvényeket és az előírásokat ugyancsak mindenki tartsa be! A vállalkozói tevékenység támogatására iparterület, vállalkozói telephelyek kialakítása is megtörténik az év folyamán, ahol áram, víz és gáz áll a beruházók rendelkezésére, adott esetben csapadékvíz elvezetéssel és más lehetőségekkel kiegészítve.

Bócsa az elmúlt években nagyot lépett az idegenforgalom területén is. Bárki gondolhatná, hogy egy a homokbuckákon fekvő, tanyás, 1900 lakosú falu nem igazán kecsegtető a turisták számára. Aztán ahogy megnőtt a szálláshelyek száma — idén már több mint 100 vendégágy áll rendelkezésre fűthető ingatlanokban — egyre több itt alvó vendég érkezik. Az apropót a sok nagyrendezvény adja, melyek idevonzzák az egyéni és csoportos látogatókat. Ezek támogatása és segítése ugyancsak az önkormányzat feladata. Mint a polgármester kiemelte, nagyon fontos a településmarketing. Káposzta Lajos idegenforgalmi szakmenedzser vezetésével részt vett Bócsa az országos Utazás 2017 Expon, prospektusok készültek, negyedévente pedig körlevelek mennek ki a helyi ajánlatokkal. Mindez már rövid távon is meglátszott a vendéglétszám alakulásán. Az itt megszálló vendég bevételt jelent a helyi szolgáltatóknak és a községnek egyaránt.

És ha már közösség: a tervek és elképzelések sora határtalan Bócsán! A következő években kézilabdázásra is alkalmas birkózó csarnok épül, bővítik a parkerdő infrastruktúráját és felépül a félig fedett, félig nyitott piac. Egy újabb lehetőség a helyi termelőknek és fórum a hírforrások részére — a havonta megjelenő Bócsai Hírek mellett…

K.L.

MEGOSZTÁS