Ugyan az idei télen ezidáig még nem voltak tartós mínuszok az ország nagy részén, ám a vízvezetékek és vízórák védelméről ennek ellenére is gondoskodnunk kell, hiszen lehetnek még hosszan tartó fagyos napok idén is. Nagyon fontos, hogy a vízvezetékek mellett a vízórák védelméről is gondoskodjunk, hiszen elfagyása súlyos tízezreket is jelenthet.

-Hirdetés-

Előzze meg a károkat!
A téli időjárás természetes velejárója a fagy, a hőmérséklet akár napokig is fagypont alatt maradhat ezekben a hónapokban a mi éghajlatunkon. Az előrelátó, gondos gazdák természetesen már ősszel gondoskodtak a vizes berendezések, vízvezetékek fagymentesítéséről, ám előfordulhat, hogy vannak olyanok, akik a szokatlanul enyhe időjárás miatt ezt még nem tették meg. A vízszerelők arra figyelmeztetnek, hogy ezt még most sem késő megtenni, hiszen lehetnek még fagyos éjszakák februárban is.

Elmaradhatatlan teendők
Tavaly a szokatlanul hosszantartó, hideg időjárás olyan károkat okozott a vízvezetékekben, melyek elhárítása komoly kihívások elé állította a vízszereléssel foglalkozó szakembereket, Éppen emiatt sokan felhívták a lakosság és az intézmények figyelmét, hogyan tudják elkerülni a vízvezetékekben és a vízórákban keletkező fagykárokat ilyen időjárási helyzetben. Ezeket a jó tanácsokat idén is és a következő években is érdemes szem előtt tartani, hogy ne érjenek minket kellemetlen meglepetések.

Az egyik legfontosabb teendő ilyenkor a szigetelés, és a vízóra-aknák takarása.
Ez utóbbiaknál különösen körültekintően kell eljárnunk, érdemes külön a vízórákat is körbetekerni valamilyen szigetelő anyaggal, emellett a vízóraaknákat is takarjuk be vastagon. Az egyik leggyakoribb hiba, amit elkövetünk, az, hogy nem ellenőrizzük a szigetelőanyagokat a tél folyamán, így ha azokat nedvesség, víz, csapadék éri, az fokozza a fagyás lehetőségét. Nagyon fontos tehát, hogy az aknák és más vizes berendezések szigetelésének szárazon tartását fokozottan ellenőrizzük a téli hónapok során, és cseréljük azokat, ha szükséges!

Egy másik módszerrel is megakadályozhatjuk a csövekben lévő víz elfagyását, ha például olyan helyen futnak ezek a vízvezetékek, hogy szigetelésük nem megoldható, vagy problémás lenne. Ez a módszer a víz folyamatos áramoltatása, ami azt jelenti, hogy naponta egy-két órára megnyitjuk az érintett vízcsapokat, vagy éjszakára nyitva hagyjuk őket, hogy minimálisan áramolhasson bennük a víz.

Hogyan vehetjük észre, ha baj van?
Az egyik legnagyobb kérdés az, hogy hogyan vehetjük észre időben, hogy elfagyott a vízmérőnk vagy a vízvezetékünk valamelyike, mielőtt még annyi víz elfolyna, hogy több tízezer forintos kárt okozna. A vízvezeték elfagyásának a legszembetűnőbb jele, ha megnyitjuk a vízcsapot, és nem folyik belőle a víz. Ekkor már gyanakodhatunk a fagyásra. A vízmérő óráknál árulkodó jel, ha összetörött az üvegje vagy eldeformálódott a szerkezet, ezért fontos, hogy rendszeres időközönként ellenőrizzük azokat is.

Ne feledjük! Még mindig kevesebb gonddal jár és kevesebbe is kerül, ha megelőzzük a bajt, mint annak az elhárítása. A fagyás következtében nem csak az elfolyó több köbméter víz merül majd fel költségként, hanem a soron kívüli hibaelhárítás költsége, a vízmérő berendezés cseréjének a költsége, ezek együtt akár százezres tételt is jelenthetnek! Gondoskodjon időben a fagymentesítésről a háza körül!

MEGOSZTÁS