2018. január 31-én szerdán, igazán kivételes jelenséget figyelhetünk majd meg az éjszakai égbolton, hiszen rövid időn belül fog bekövetkezni a szuperhold, a kék hold valamint a holdfogyatkozás.

-Hirdetés-

Ez a jelenség azért is különleges, mert legutóbb 1866. március 31.-én volt látható ez az egybeesés. Hogyan lehet a hold egyszerre kék és vörös, miközben szuper, és még fogyatkozik is? A magyarázat az alábbiakban olvasható.

Január 31-én, szerdán újhold, vagyis telihold látható majd az éjszakai égen, miközben a Hold épp ott tart a pályáján, ahol a legközelebb van a Földhöz, vagyis a szokásosnál legalább tíz százalékkal nagyobbnak tűnik majd, ezért beszélünk szuperholdról. Mindeközben a Föld a Hold és a Nap között halad majd el, az árnyéka a Holdra vetül majd, ezért beszélünk szuperhold-fogyatkozásról. A teljes holdfogyatkozás az Egyesült Államok és Kanada nyugati részén, a Csendes-óceánon, Ausztrália és Kína nagy részén, valamint az Északi-sarkvidéken lesz megfigyelhető.

A Föld árnyéka azonban nem fekete lesz a Holdon, hanem vöröses színű, mert a Nap fénye a Föld légkörének molekuláiról verődik majd vissza. Az eseményt vérholdnak is nevezik, mert ilyenkor az égitestet vérvörös színben mutatja a földi légkörön áthaladó fény. Ugyanez okozza azt is, hogy a naplementét vörösnek látjuk. A kék hold kifejezés pedig nem az égitest színére utal, hanem egy 2,7 évente bekövetkező szabályszerűségre.
„A szuperhold nagyjából 14 százalékkal fényesebb a szokásosnál”– tette hozzá a NASA szakembere.

Rendszerint, minden évszakban háromszor van újhold, ezen a télen azonban négyszer. Amikor ez történik, az egy évszakon belül előforduló négy újhold közül a harmadikat kék holdnak nevezik.

Ne felejts el felnézni az égboltra január 31-én, hisz az égbolt változásai fantasztikus jelenségeket produkálnak majd. Egy igazán különleges jelenség lesz ez, mely csak ritkán fordul elő.

szerk.: Kutyifa Ilona 

MEGOSZTÁS