Császártöltés Község Önkormányzata sok szeretettel várta a -Teleház udvarán felállított sátrakban készülő- disznótoros ebédre a töltésieket.

-Hirdetés-

Szombat reggel gyönyörű hóesésben kezdetét vette a nagy munka és a régi hagyományokat követte a disznóölés és feldolgozás folyamata. Bográcsban gőzölgött a forralt bor naranccsal és citrommal ízesítve, amit a hidegben szívesen fogyasztottak.

Az asszonyok és lányok a Teleház konyháján hagyományos kelt kalácsot sütöttek: perecet, fánkot és kiflit.

A gyerekekre is gondoltak mivel kísérő programként kézműves foglalkozáson vehettek részt.

A délelőtt folyamán a böllérek irányításával és a sok segítő kéz ügyesen töltötte a csípős- és csemege kolbászt, hurkát és sütötte a pecsenyét. Az orja leves két nagy bográcsban gőzölgött sok zöldséggel és titkos hozzávalókkal együtt.

Kora délutánra a szorgos segítők és vendégek a Teleház Sportcsarnokában megterített asztalnál jóízűen elfogyasztották az ebédet. Disznótoros menü: orja leves, főtt hús tormával, sült hurka és kolbász, pecsenye és savanyúság. Desszert a délelőtt sütött kelt kalácsok és a vendégek által hozott sütemények és borok.

A tradicionális sváb falusi disznótor elmaradhatatlan része a maszkázás. Vicces kedvű asszonyok vidám,ötletes  jelmezbe bújtak és kis kosárral a karjukon körbe járták az asztalokat. Régi hagyomány szerint a disznótoros vacsoránál meglepték a háziakat és csak akkor távoztak, ha kaptak finom kóstolót. Ezt elevenítették fel a Teleházban és mindenki örömmel és tapssal fogadta.

A.S.E.

MEGOSZTÁS