Az idősek így meséltek a régi bócsai tanyasi lakodalmakról:

-Hirdetés-

A szakácsasszonyok a lakodalom napján már kora reggel húst daraboltak és készítették az étkezésekhez szükséges dolgokat. A baromfihúst asszonyok főzték, de a birkát vagy marhát pásztorember készítette szabad tűzhelyen, bográcsban.

Délelőtt gyülekeztek a vendégek, süteménnyel, borral kínálták őket. A vőlegényes ház vendégei menetet alkotva megindultak a menyasszonyos ház felé. Ha közel volt, páros sorban, ha távol, akkor kocsisorral vonultak. Elöl a vőfély a násznaggyal, utána a vőlegény az első koszorúslánnyal, mögöttük a többi vendég kocsija. A legutolsó kocsi vitte a zenekart, amely fúvós-banda volt. A menyasszonyos háznál már poharaztak a vendégek, de a menyasszonyt a szomszéd házban öltöztette a varrónője. Ekkor a menyasszony násznagya átvitte a vőfélyt a szomszédba. A vőfély az ottani gazdától és az öltöztetőtől kikérte a menyasszonyt és átvezette a szülői házhoz.

A vőlegényes vendégek behajtottak az udvarra. A vőfély leszállt, beköszöntötte az érkezőket és bebocsájtást kért. A szülők és a násznagy az ajtóban várták őket.
A „betagosodó” vendégeket megkínáltak, majd asztalhoz ültették őket.

Megebédeltek. Az étrend a vacsoráéval azonos. Asztalbontás után jött a „kikérés”. A vőfély előállt és kikérte a menyasszonyt a násznagytól és a szülőktől.

Régebben tréfából menyasszonynak öltözött gyereket hoztak elő, hogy ez a menyasszony. A vőfély nem fogadta el.

A vőfély beosztotta a koszorúspárokat, hogy ki kivel megy. A koszorús lány feldíszítette a koszorús legényét. „Bóti virág” került a mellényre 10-15 cm-es szalaggal, amelyet a koszorús lány vásárolt. A két násznagyot a menyasszony díszítette hasonló bokrétával.
A vőlegényt az első koszorúslány díszítette bokrétával a bal mellén. A koszorúslányok, kimenve az udvarra, színes papírszalagokat kötöttek a kocsisok ostoraira. A vőfély belekezdett a búcsúztatásba. Elbúcsúztatta a menyasszonyt apjától, anyjától, testvéreitől, a lányoktól, legényektől. A menyasszony az apját, anyját és a vendégeket megcsókolta. Anyja, az asszonyok, a koszorúslegények és koszorúslányok megsiratták a menyasszonyt.

A vőfély megköszönte a szállásadást a menyasszonyos ház gazdájának, és indította a násznépet a templom fele. A vendégek kocsikra ültek az udvaron. Az első kocsin a vőlegény násznagya és a vőfély ült, a másodikon a menyasszony násznagya a menyasszonnyal és a vőlegénnyel, a többi kocsin a koszorúspárok, majd a násznép.
A vőfélykezében egy literes borosüveg, amelynek nyakára „perec”-et (kalácsot) akasztottak. Az üveg színes papírszalagokkal volt díszítve. Minden kocsi 2-3 üveg bort, kulacsot vagy demizsont vitt magával. A kocsisor az „Udvarom, udvarom, szép kerek udvarom” kezdetű dallal indult, de az úton más énekek is elhangzottak.

Az utat többhelyen kihúzott szalmakötéllel állták el. Aki kikötötte, ott állt az út közepén.
A vőfélyes a násznagy leszállt az első kocsiról, és egy üveg bort vitt neki. Az illető ivott és elvágta a szalmakötelet, ezután a menet ment tovább.

Káposzta Lajos

MEGOSZTÁS